ZAGREBAČKA BURZA

Crobex drugi dan u plusu

19.02.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Mijenjajući predznak nekoliko puta tijekom trgovine, Crobex je ipak u zadnjim minutama osvojio pozitivan teritorij

Vrijednost indeksa porasla je za 0,3 posto uz oko 20 milijuna kuna prometa, što je desetak milijuna kuna manje nego jučer.

Najlikvidniji su bili T-HT sa 5,6 milijuna kuna, koji je porastao za 1,1 posto na 222,5 kuna, i Atlantska plovidba koja je zaključila sa 1,9 posto iznad jučerašnje zaključne cijene.

Snažan pad od 22 posto zabilježila je inače slabo likvidna Auto Hrvatska, koja je danas sa 1,7 milijuna kuna bila treće najtrgovanije izdanje. Dalekovod je također bio među milijunskim izdanjima, uvećavši cijenu za 2,1 posto, dok je IGH uz oko 600.000 kuna prometa skliznuo za 0,6 posto.

Podravka je na burzi izvijestila da je od slovenske prehrambene tvrtke Droge Kolinske, nakon Čokolešnika i Čoka, kupila još jednu marku – marku voćnih namaza Belsad, a njezine dionice već pet dana uzastopce nisu uspjele ostvariti rast cijene.

Drugi dan zaredom rastao je Janaf, nakon što su ponovo aktualizirani projekti transporta ruske nafte preko hrvatskog teritorija (Družba Adria) te uključivanja Hrvatske na plinovod Južni tok. Danas je objavljeno da će dokapitalizacija emisijom povlaštenih dionica obaviti po cijeni od 3.021 kunu po dionici, što je popraćeno skokom cijene od oko sedam posto.

Slovenska Abanka kupila je jučer mimo burze 20,5 posto dionica Slavonskog ZIF-a, kojim se u posljednje vrijeme sporadično trguje. Jučer je na burzi protrgovano tek 280 dionica po prosječnoj cijeni od 36,5 kuna, dok se danas njima uopće nije trgovalo.

Europske su burze u vrijeme zaključivanja ovog teksta bile u 'zelenom' zahvaljujući rastu bankarskih i rudarskih dionica.

Dnevni pregled trgovanja pogledajte ovdje