NE BISTE VJEROVALI

Istražili smo kolike su božićnice dali najveći hrvatski gazde

22.12.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Istraživanje portala Moj Posao provedeno početkom ovog mjeseca pokazalo je da 60 posto zaposlenih Hrvata očekuje božićnicu, što je pet posto više nego što se očekivalo prošle godine. Upitali smo najveće domaće kompanije s koliko su novca razveselile radnike. Ispada da je prosječna božićnica u takvim tvrtkama oko 1.500 kuna, no poslodavci to podebljavaju raznim poklonima i dodacima

Adris Grupa

Sve tvrtke u sastavu Adris Grupe isplatile su božićnicu. Zaposlenici Adrisa i Abilije dobili su po 1.500 kuna neto i prigodni poklon u vrijednosti od 400 kuna, ali i poklon za dijete do 15 godina u iznosu od 600 kuna.

Poklon u vrijednosti od 400 kuna dobit će i umirovljenici. Maistra će i ove godine isplatiti božićnice u iznosu do 1.700 kuna neto (ovisno o duljini rada tijekom godine), od čega 400 kuna predstavlja poklon u naravi, a isplatit će se i 600 kuna blagdanskog poklona po djetetu.

Croatia osiguranje će također isplatiti božićnice svojim zaposlenicima, i to u iznosu od 600 kuna neto, od čega 400 kuna predstavlja poklon u naravi uz prigodni blagdanski poklon u iznosu od 600 kuna za svako dijete do 15 godina. Cromarisovi će zaposlenici, uz božićnicu od 500 kuna i poklon za dijete u iznosu od 600 kuna, dobiti i 500 kuna.

Podravka

Podravka u skladu s odredbama kolektivnog ugovora Grupe Podravka svake godine radnicima isplaćuje božićnicu. Ove godine ukupna vrijednost božićnice iznosi 1.500 kuna. Od ukupnog iznosa, 750 kuna isplaćeno je u prosincu s plaćom za studeni, a preostali dio radnici su dobili u obliku poklona u naravi.

Osim toga, Podravka redovito radnicima isplaćuje poklon u naravi u iznosu od 400 kuna prigodom uskrsnih blagdana te regres od 100 kuna po danu godišnjeg odmora. Radnicima Podravke preko kojih su zdravstveno osigurana njihova malodobna djeca isplaćuje se krajem godine i poklon za djecu u iznosu od 600 kuna za svako dijete do navršene 15. godine života.

Uprava Podravke također je donijela odluku o isplati posebne stimulacije radnicima zbog njihova doprinosa ostvarenju poslovnih rezultata te je jedna od rijetkih kompanija koja tako nagrađuje svoje radnike.

Agrokor

Kompanije iz sastava koncerna Agrokor Ivice Todorića ove godine će u skladu s kolektivnim ugovorom svojim radnicima podijeliti 60 milijuna kuna.

'Od prvog potpisanog Kolektivnog ugovora davne 1995. radnicima u kompanijama Agrokor koncerna prava su se povećavala i sada imaju sukladno važećim kolektivnim ugovorima pravo na prigodne nagrade: uskrsnicu, regres za godišnji odmor, božićnicu, poklon djeci za Božić, jubilarne nagrade, otpremninu za odlazak u mirovinu, privatno zdravstveno osiguranje, naknadu troškova prijevoza za dolazak na posao, pravo na jednokratnu pomoć za bolovanje dulje od 90 dana, novčanu pomoć u slučaju smrtnog slučaja člana obitelji, dodatak za topli obrok, pravo na uvećanu plaću u slučaju prekovremenog rada, rada nedjeljom, praznikom', nabrojili su u najvećem domaćem koncernu.

Ericsson Nikola Tesla

U sustav ove tvrtke nije ugrađena isplata božićnice, ali u Ericssonu se krajem svake godine, ovisno o procjeni godišnjih rezultata te na temelju uprave tvrtke, radnicima isplaćuje predujam godišnje nagrade. Taj je iznos jednak za sve zaposlenike, no u Ericssonu ga ne otkrivaju, ali dodaju kako zaposlenike nagrađuju i bonom od 400 kuna za kupnju u jednom trgovačkom lancu.

'U Ericssonu Nikoli Tesli imamo izgrađen sustav plaća koji se temelji na rezultatima, a koji potiče inovativnost, kreativnost i kvalitetu izvedbe svakog zaposlenika. Uz ugovorenu plaću koja raste razvojem karijere, svaki zaposlenik ima pravo na godišnju nagradu za sve zaposlenike te na individualni bonus', dodaju u toj tvrtki.

Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom i ove je godine svoje zaposlenike obradovao božićnicom od 1.250 kuna. Tradicionalno je organiziran i Božić za klince, druženje djece zaposlenika uz kino i kokice, a isplaćeno je i 600 kuna za prigodni poklon svakom djetetu do 15. godine života.

Zaposlenici Hrvatskog Telekoma imaju brojne financijske i nefinancijske benefite. Redovito se u lipnju isplaćuje regres u iznosu 1.250 kuna te prigodan poklon-bon za Uskrs u iznosu od 400 kuna. Posebno se vodi briga o djeci zaposlenika koji su samohrani roditelji, djeci s poteškoćama u razvoju te djeci iz obitelji s četvero i više djece kojima se dodatno isplaćuje 3.000 kuna po svakom djetetu. Novčano se potpomaže i školovanje djece umrlih radnika te djece samohranih roditelja.

'U Hrvatskom Telekomu se potiču, prepoznaju i nagrađuju rezultati rada. Sustavom upravljanja učinkom svaki zaposlenik nagrađen je sukladno rezultatima, a ciljevi zaposlenika povezani su sa strateškim ciljevima kompanije i njezinim tržišnim uspjehom. Visina godišnje nagrade ovisi o rezultatima kompanije te dostignutim razinama kompetencija i individualnog učinka. Zaposlenici koji su se svojim radom posebno istaknuli dobivaju i kvartalnu financijsku nagradu', priopćeno je iz Hrvatskog Telekoma.

'Nagrada Hvala Ti! prepoznavanje je i nagrađivanje zaposlenika koji rade sa srcem, a iznos nagrade je 500 kuna na prepaid kartici. Dodatno je priznanje i objava nagrađenih zaposlenika na kompanijskom IntraNetu te direktni mail upućen na sve zaposlenike u kojem su slike i imena nagrađenih', zaključili su.

Valamar Riviera

Valamar Riviera isplatit će božićnice svim sezonskim radnicima u ovoj godini, s tim da će njezina visina ovisiti o broju mjeseci rada u kompaniji. Rezultat je to pregovora između Valamara i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Tako će 1.568 radnika ostvariti pravo na božićnicu u iznosu od 1.700 kuna (300 kuna više u odnosu na prethodnu godinu); 1.216 radnika ostvarit će božićnicu u iznosu od 1.400 kuna, a 845 radnika koji do sada nikada nisu ostvarili božićnicu ostvarit će 400 odnosno 600 kuna.

Podsjećaju da će se radnicima Valamar Riviere dodatno povećati plaća od 1. 12. 2016. za dva posto što je rezultat pregovora iz travnja ove godine, a da će već početkom iduće godine započeti pregovori o cijeni rada u 2017. godini.

Pevec

Pevec je donio odluku o isplati trećine trinaeste plaće zaposlenicima kao prigodnu nagradu za 2016. godinu.

Inače, djelatnici su već ovog mjeseca primili božićnicu u iznosu od 1.000 kuna te poklon za dijete od 400 kuna. Od ovoga mjeseca za sve smo djelatnike ugovoreni su i besplatni zdravstveni pregledi.