SLOVENSKI MEDIJI:

Slovenski regulator spriječio Adrisovo preuzimanje Save Re

21.10.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Slovenski mediji u petak su objavili kako je tamošnji regulator za tržište osiguranja odbio zahtjev Adris grupe da joj se odobri povećanje vlasničkog udjela u drugom najvećem slovenskom osiguravatelju Sava Re i to zbog moguće riskantnosti porfelja Croatia osiguranja, dok iz Adrisa kažu da to rješenje nisu dobili, a da takvi razlozi za odbacivanje zahtjeva ne bi bili valjani

Adris grupa, zajedno s povezanim tvrtkama, drži nešto ispod 20 posto dionica tog slovenskog osiguravatelja, a od slovenske agencije za nadzor osiguravajućih društava tražila je dopuštenje da svoj vlasnički  udio poveća do 33 posto. To bi joj kasnije, uz novi dokup dionica, omogućilo da ostalim dioničarima da službenu ponudu za preuzimanje Save Re, čija je burzovna vrijednost procijenjena na oko 250 milijuna eura.

Slovenski je regulator odbio dati dopuštenje Adris grupi da kupi nove dionice i poveća svoj vlasnički udio, a razlozi utemeljenja takve odluke još nisu poznati, navode portal slovenskog Telekoma i poslovni list Finance.

Prema neslužbenim informacijama koje također iznose mediji, kao formalni razlog za neodobravanje zahtjeva državni je regulator naveo ocjenu da je Adris grupa molbu za povećanje udjela dala zajedno s Croatia osiguranjem, a regulator smatra da je taj najveći hrvatski osiguravatelj previše eksponiran ulaganjem u vrijednosne papire koje je izdala Republika Hrvatska, što bi za slovensko tržište osiguranja moglo biti riskantno.

Mediji navode i da je Adris Grupa, nakon slovenske države, trenutačno drugi najveći vlasnik Save Re te da vlada premijera Mire Cerara navodno nije sklona mogućnosti da kontrolni udio preuzme hrvatska kompanija. Cerarova vlada navodno Savu Re želi uvrstiti među tzv. strateške državne kompanije, što znači da nijedan drugi ulagač ne bi mogao stjecati veći vlasnički udio od države, tvrde "Finance".


Službenih potvrda da je zahtjev Adris Grupe odbijen još nema.

Da rješenje slovenske regulatorne agencije nisu zaprimili, u petak su Hini potvrdili i iz Adris grupe.

"Nismo dobili rješenje slovenske regulatorne agencije, kojim se, navodno, odbija naš zahtjev za povećanjem udjela u Savi Re, stoga nam je teško to komentirati. No, ako je točno to što navode mediji, držimo da to nisu valjani razlozi. Jer, posve je neobično, i nama uistinu nepoznata praksa u Europskoj uniji, da se kao razlog odbijanja navodi nepovjerenje u državne obveznice, u našem slučaju hrvatske, kojima je izloženo Croatia osiguranje", stoji u odgovoru direktora korporativnih komunikacija Adris grupe Predraga Grubića na upit.

Dodaje se i kako "Adris ima respektabilan financijski potencijal, a kao postojan i vjerodostojan investitor, pažljivo bira područja investiranja te će svakako ustrajati u namjeri jačanja svoga osiguravateljskog posla".