BORBA ZA PREVLAST

Vlahović kupuje dionice u Deželi, ali ga Slovenci šišaju u poslovanju

16.03.2016 u 15:16

Bionic
Reading

Vodeća hrvatska osiguravateljska kuća Croatia osiguranje (CO), u većinskom vlasništvu rovinjske Adris grupe, učvrstila je vlasničku poziciju u slovenskom osiguravatelju Savi Re kupnjom dodatnih 4,4 posto dionica. Unatoč neskrivenim ambicijama širenja u regiji i pozitivnim trendovima u poslovanju, Adrisova perjanica još uvijek zaostaje za slovenskom konkurencijom

Nakon preuzimanja Croatia osiguranja 2014. Adris grupa je provela temeljitu reorganizaciju poslovanja kako bi zaustavila kontinuiran pad tržišnog udjela. Restrukturiranje je imalo visoku cijenu pa je 2014. CO zaključilo s neto gubitkom od 412,8 milijuna kuna pod utjecajem smanjenja premijskih prihoda, čišćenja bilance (umanjenja vrijednosti financijske imovine i nekretnina), povećanja pričuve za neistekle rizike i rezervacija za otpremnine radnicima.

Poslije temeljitog restrukturiranja uslijedili su pozitivni pomaci te je u prvoj punoj godini poslovanja u sastavu Adrisa CO ostvario rast premije od 3,3 posto, na 356,11 milijuna eura, dok su isplaćene štete pale osam posto u odnosu na godinu ranije. U konačnici, ostvareno je 14,2 milijuna eura neto dobiti (na razini grupe) i povrat na kapital (RoE) od 4,7 posto.

Na hrvatskom tržištu Croatia je zadržala vodeću poziciju s 24,45 posto tržišnog udjela zahvaljujući snažnom rastu premija životnog osiguranja od čak 40 posto. Istovremeno, premija u segmentu neživotnih osiguranja pala je za 6,2 posto.

Novi većinski vlasnik Croatia osiguranja najavio je širenje na regionalnom tržištu, a među glavnim metama su vodeći slovenski osiguravatelji, Triglav i Sava Re. U potonjem Croatia osiguranje od ranije ima manjinski udjel, a u utorak je kupio dodatnih 4,4 posto dionica te sada posjeduje 14,17 posto vlasništva.

Analiza iCapitala pokazuje da, unatoč poboljšanju poslovnih rezultata pod okriljem Adrisa, Croatia osiguranje još uvijek zaostaje za slovenskom konkurencijom.

Premije Triglav osiguranja porasle su prošle godine 3,5 posto, na 919,1 milijun eura, što znači da je Triglav najveći regionalni osiguravatelj. Grupa je ostvarila rast neto dobiti od 3,7 posto, na 88,7 milijuna eura. Osim toga, Triglav ima najveći povrat na kapital od 12,8 posto.

Sava Re prošle godine povećala je ukupnu premiju za 3,9 posto, na 486,3 milijuna eura, iako su i štete porasle, i to 12 posto. Neto dobit skočila je 9,3 posto, na 33,4 milijuna eura, uz povrat na kapital od 6,9 posto.

Analitičari iCapitala zaključuju kako su slovenski osiguravatelji nadmašili Croatia osiguranje u kontekstu rasta i profitabilnosti u posljednjih nekoliko godina. Ipak, protekla bi godina možda mogla značiti i prekid tog trenda jer je Croatia osiguranje nakon preuzimanja od Adris grupe provelo restrukturiranje koje već daje prve rezultate.