BANKROT, POKUŠAJ UBOJSTVA...

Voditelj projekta svemirske luke u Udbini: Sve ide prema planu

28.09.2016 u 10:45

Bionic
Reading

Voditelj projekta izgradnje svemirske luke u Udbini, astrofizičar Slobodan Danko Bosanac tvrdi kako sve ide prema planu. Upoznat je s problemima glavnog investitora švicarskog Swis Space Systemsa (S3) koji je prema pisanju tamošnjih medija u velikim financijskim problemima. Uza sve to, osnivača i direktora tvrtke S3 Pascala Jaussija netko je početkom rujna pokušao ubiti

'Da, sigurno da je događaj u stanovitoj mjeri imao utjecaj na razvoj projekta, ali ništa se nije promijenilo u vezi planova za Hrvatsku. Zapravo, naš je možda veći problem da skoro godinu dana nismo imali nikakvih kontakti s Vladom, jer u biti nije postojala. Što se tiče detalja u vezi događaja i glasine o bankrotu S3, ne mogu ništa govoriti jer je sve u rukama švicarske policije. U svakom slučaju projekt ide dalje', poručio je za tportal Bosanac te najavio kako će krajem tjedna S3 Hrvatska, čiji je direktor poduzetnik Slađan Zovko, izaći u javnost širom izjavom.

Podsjetimo, Švicarci žele na prostoru vojnog poligona u Udbini izgraditi svemirsku luku za lansiranje satelita. Sličan projekt razvijaju u Švicarskoj, a vrijednost ulaganja u Lici procijenili su na čak 70 milijuna eura.

Osim lansiranja u Udbini bi se mali sateliti i raketni motori bi se sastavljali. Izradio bi se i razvojni centar za visoku tehnologiju i znanstvena istraživanja usmjerena na svemir.

Bilo je najavljivano kako će već u rujnu prošle godine ekipa Swiss Space Systemsa posjetiti Udbinu radi mjerenja zemljišta na osnovi kojeg bi mogli predati zahtjev za koncesiju. Ali to se nije desilo.

Švicarci su održali nekoliko sastanaka u Ministarstvu obrane (MORH). Međutim nisu dostavili sve informacije o projektu na osnovi kojih bi se mogla napraviti ozbiljna analiza

'S obzirom na to da još uvijek nismo zaprimili sve tražene podatke, u ovom trenutku ne možemo govoriti o stavu MORH-a ili budućnosti tog projekta', rekli su nam iz Ministarstva.