'NE OPSTRUIRAMO TRŽIŠTE'

HEP: Najoštrije odbacujemo sve optužbe iz RWE-a

09.02.2016 u 14:21

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) najoštrije odbacuje izrečene optužbe RWE-a za opstrukciju procesa liberalizacije hrvatskog tržišta električne energije, kao i tvrdnju da 50 posto svih korisnika koji žele prijeći kod RWE-a to ne može zbog „različitih opstrukcija od strane HEP-a“, poručili su u utorak iz HEP-a.

'Napominjemo kako HEP pozdravlja proces liberalizacije, ali i osuđuje nepoštene, nemoralne i zavaravajuće metode prodaje nekolicine opskrbljivača, koje između ostalog uključuju lažno predstavljanje, krivotvorenje potpisa, neovlašteni ulazak u domove građana, neistinito prikazivanje popusta, ali i sklapanje ugovora s nedovoljno informiranim građanima visoke životne dobi', ističu u HEP-u.

'HEP odlučno odbacuje optužbe tvrtke RWE Hrvatska da opstruiramo liberalizaciju tržišta. Dapače, edukativno-informativna kampanja HEP-a u vezi sa zaštitom prava potrošača upravo doprinosi stvaranju zrelog i odgovornog tržišta. Informiranje kupaca o njihovim pravima kod sklapanja ugovora o opskrbi putem terenskih prodajnih predstavnika, HEP-ov je odgovor na brojne upite zabrinutih kupaca, medija i udruga potrošača. Ono je ujedno obveza koja proizlazi iz propisa koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a koja se ne odnosi samo na HEP, nego na sve opskrbljivače električnom energijom u Hrvatskoj. U tom smislu, HEP poziva RWE, ali i druge opskrbljivače da u svom poslovanju poštuju najvišu razinu standarda zaštite prava potrošača koja vrijedi u Europskoj uniji', navode.

Primili stotine žalbi građana

'Povod aktualnoj edukativno-informativnoj kampanji bila je činjenica da je HEP tijekom proteklih mjeseci zaprimio više desetaka upita medija i na stotine žalbi samih građana na očito nepoštene metode kojima određeni opskrbljivači na hrvatskom tržištu električne energije dolaze do novih kupaca', tvrde u HEP-u.

Prema njihovim riječima, nerijetko se prodajni agenti tih opskrbljivača predstavljaju kao zaposlenici HEP-a, traže uvid u račune za električnu energiju, mogućnost pristupa brojilu i očitanje brojila, pozivaju se pri tome na poslovnu povezanost i dogovor s HEP-om o zajedničkom tržišnom nastupu. Uz slučajeve krivotvorenja potpisa kupaca, HEP je zaprimio i prijave kupaca koji su, nakon odbijanja potpisivanja ugovora, bili izloženi verbalnom nasilju i prijetnjama. Ono što je znakovito jest da su ciljana skupina za takvo obmanjivanje u pravilu ljudi starije životne dobi s kojima se na prevaru zaključuju ugovori o opskrbi električnom energijom. Nerijetko akviziteri obećavaju nerealno niske cijene ili navodne popuste kao nagradu za dugogodišnju vjernost HEP-u i redovito podmirenje računa za električnu energiju.

'Naglašavamo da HEP nema dogovor o zajedničkom tržišnom nastupu prema kupcima niti s jednim opskrbljivačem na tržištu električne energije i napominjemo kako zavaravajući i nepošteni način prodaje odnosno dovođenje krajnjeg kupca u zabludu s namjerom da ga se time navede na sklapanje ugovora predstavlja kršenje Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom (NN 85/15), kojima je propisano kako kupac ima pravo iz bilo kojeg razloga, raskinuti postojeći Ugovor o opskrbi električnom energijom te sklopiti novi Ugovor s odabranim opskrbljivačem na tržištu električne energije. Ukoliko je Ugovor o opskrbi sklopljen nakon 1. listopada 2015. godine, svi oni kupci koji su na bilo koji način prevareni odnosno dovedeni u zabludu prilikom njegova potpisivanja imaju pravo na jednostrani raskid ugovora bez ugovorne kazne', navode dalje.

HEP u svom poslovanju postupa sukladno Zakonu o tržištu električne energije, kažu, te članku 111 i 112 Općih uvjeta, što je u konačnici i obveza svih opskrbljivača u Hrvatskoj.

Građani: Pazite što potpisujete!

Kako bi se smanjio broj prevara, HEP apelira na građane da usmjere dodatnu pažnju na informiranje o ponudama tržišnih opskrbljivača električnom energijom i samo potpisivanje različitih dokumenta. Izuzetno veliki broj prijava građana kao i učestalost evidentiranih zahtjeva za raskid ugovora s pojedinim opskrbljivačima svjedoči o eskalaciji zavaravajućeg postupanja.

Iz HEP-a na kraju apeliraju na nadležne institucije da se angažiraju na utvrđivanje razmjera ove pojave i sankcioniranja odgovornih u cilju zaštite građana, a prevarene i/ili obmanute građane da svoj slučaj prijave najbližoj policijskoj postaji te Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA).