PREDSJEDNIK UPRAVE MAZAL:

'Đuro je danas startup koji 2016. pada ili prolazi!'

01.10.2015 u 10:48

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal iduću godinu vidi kao ključnu za slavonskobrodsku kompaniju. 'Najviše očekujemo od 2016. To je i godina u kojoj ja padam ili prolazim', rekao je Mazal u intervjuu za poslovni tjednik Lider

'Za ovu godinu najavili smo da je i dalje godina čišćenja s velikim gubicima. Iduća godina bit će prva koja će pokazati jesmo li uspjeli ili nismo, a osnovni je pokazatelj znatno poboljšanje profitabilnosti. Budući da moj mandat traje do 30 . travnja 2016., vidjet ćemo kako stvari stoje već na kraju prvog kvartala. Zasad idu dobro', istaknuo je šef Đure Đakovića koji je u direktorsku fotelju sjeo u svibnju prošle godine.

Najviše pomake želi vidjeti u suradnji s velikim igračima na europskom tržištu tako da im Đuro Đaković postane dobavljač.

'Proizvodimo dosta teških čeličnih komponenata i konstrukcija koje se ne izrađuju na još mnogo mjesta u Europi, zato se možemo pozicionirati kao proizvođač opreme za pogone u energetici, petrokemijskoj i cementnoj industriji. Do jučer nismo imali certifikate potrebne za rad s velikim svjetskim poduzećima', rekao je Mazal za Lider

Vjeru da kompaniju može postaviti na stabilne noge daju mu, kaže, popunjenost ugovora u proizvodnji vagona, ugovorene dvije elektrane s HEP-om čija realizacija počinje uskoro, a i u proizvodnji opreme očekuje iskorak.

'Naravno, uvijek namjerno izostavljam pokretača, vojni dio. Moramo osigurati da poslujemo održivo kao da on ne postoji. To je sad i moj pokretač. Volio bih razuvjeriti mnoge nevjerne tome', izjavio je Mazal.

Dodao je kako se prilikom dokapitalizacije vidjelo da investitori nemaju hrabrosti ulagati u Đuru Đakovića.

'Teško je razuvjeriti nekoga nakon mnogo godina lošeg poslovanja. Govorio sam ulagačima da nas promatraju kao da smo startup. Međutim, pri ulaganju u Đuro Đaković nije bilo hrabrosti iako investitori govore da novca ima, da nedostaje vlasničkih ulaganja i da su nužne promjene u poduzećima. Država je izglasala dokapitalizaciju u kojoj se izdaje tri puta više dionica i dala jasan znak da će, ako tko želi uložiti 190 milijuna kuna, ona znatno pasti u postotku svog vlasništva, a taj netko preuzet će više od 75 posto poduzeća. Hoće li to moći napraviti za godinu ili dvije ako se dogodi ovaj ugovor, mislim da neće. Nama bi taj novac mnogo značio jer bismo znatno poboljšali jamstveni potencijal i mogli bismo istodobno realizirati više većih ugovora. Kad bismo uspjeli u prvoj polovini 2016. pokazati da pozitivno poslujemo, vjerujem da bismo mogli provesti još jednu dokapitalizaciju', naglasio je Mazal.