ŠTO PIŠE U PROSPEKTU

Afrički planovi Podravke: Gradi tvornicu u Tanzaniji

26.06.2015 u 06:56

Bionic
Reading

Koprivnička Podravka sprema se na povijesnu dokapitalizaciju kojom namjerava prikupiti pola milijarde kuna izdavanjem 1,7 milijuna novih dionica. Ovih je dana Podravka zbog te mega financijske operacije na Zagrebačkoj burzi objavila prospekt s detaljnim informacijama o aktualnom poslovanju koji na čak 545 stranica detaljno donosi krvnu sliku te koprivničke prehrambeno-farmaceutske tvrtke

U opširnom se dokumentu objašnjava zašto se ide u prikupljanje svježeg kapitala, a računaju od investitora dobiti minimalno 306 milijuna, a maksimalno 510 milijuna kuna.

Izdanje dionica smatrat će uspješnim ako izdaju 1,02 milijuna novih dionica (ili 60 posto). Dionice nominalne vrijednosti 220 kuna bit će moguće upisati po cijeni od 300 kuna. Dokapitalizacija, podsjećamo, ide u tri kruga a počinje 7. srpnja. U prvom krugu dionice mogu kupiti radnici (namijenjeno im je maksimalno 813 tisuća dionica ili 12 posto od ukupnog temeljnog kapitala), u drugom opet zaposlenici i postojeći dioničari dok će u trećem krugu sudjelovati ostali zainteresirani ulagači ako Uprava procijeni da je to potrebno.

Prikupljeni novac namijenjen je za kupnju slovenske prehrambene kompanije Žito za što je Podravka već podigla kratkoročni kredit u Erste banci i PBZ-u u iznosu od 58 milijuna eura – a vraća ga čim se dovrši dokapitalizacija. Ugovor o kupnji Žita potpisan je krajem travnja.

Belupov strateški zahvat

Ono što je zanimljivo u Podravkinom prospektu, a čime se, uz akviziciju Žita, dodatno mame ulagači aktualni je investicijski ciklus u vrijednosti od više od pola milijarde kuna. Najveći dio tog iznosa odnosi se na Podravkinu stratešku investiciju: izgradnju nove Belupove tvornice krutih i polukrutih lijekova. Ulaganje je vrijedno 390 milijuna kuna, a u kompaniji očekuju da će im Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) odobriti kredit od 304 milijuna kuna za tu namjenu dok će ostatak namaknuti iz mase prikupljene dokapitalizacijom. Očekuje se da će lijekovi iz ove tvornice ponajprije pojačati prodaju u Rusiji. Investicija bi trebala biti dovršena do 2017., a možda se dotad i smiri nepredvidiva i za sve izvoznike teška situacija na ruskom tržištu koje se i u samom prospektu spominje kao vrlo neizvjesno.

Bitno manja, ali svakako interesantna jest investicija u izgradnju tvornice u Tanzaniji. Iako je još početkom godine iz Podravke najavljeno otvaranje tvrtke u Tanzaniji (Vegeta Podravka Ltd.) o tvornici u toj državi nije bilo riječi.

'Izgradnja tvornice u Tanzaniji predstavlja investiciju započetu u 2015. te se njezin dovršetak očekuje krajem 2015. odnosno početkom 2016. godine. Investicija se odnosi na izgradnju građevinskog objekta i kupnju tehnološke i ostale opreme te će se istom omogućiti širenje baze proizvodnih kapaciteta - u kategoriji Podravka jela i dodataka jelima – te ulazak na nova tržišta zemalja Afrike. Projektna dokumentacija trenutačno je u izradi. Ulaganje u iznosu od 26 milijuna kuna Podravka namjerava financirati kombinacijom vlastitih sredstava i kredita', ističe se u prospektu.

Od tekućih investicija Podravkin menadžment ističe aktivnosti na nadogradnji skladišta Tvornice Vegete u Koprivnici – riječ je o ulaganju u logistiku u vrijednosti od 50,8 milijuna kuna.

Podravka će također kreditom EBRD-a u Koprivnici graditi kotlovnicu na biomasu (22,6 milijuna kuna), a ona bi trebala biti dovršena krajem 2016. godine.

Šminkaju i upravnu zgradu

Odlučeno je i da će se rekonstruirati sjedište kompanije u Koprivnici. Ide se u rekonstrukciju poslovne sedmerokatnice – što će koštati 47 milijuna kuna. Djelomično će taj zahvat financirati kreditom odobrenim od EBRD-a te vlastitim sredstvima. U planu je rekonstrukcija interijera, fasade i instalacija. Upravna zgrada ide u šminkanje do kraja godine i radovi će trajati godinu dana.

Uz ulaganje u 'Sustav za upravljanje energijom' – informatički projekt stoji 6,7 milijuna kuna, a financira ga EBRD, u Koprivnici planiraju investirati i u modernu liniju konzerviranog povrća, i to nabavkom tehnološke opreme od 10 milijuna kuna.