LJUBLJANSKA BURZA

Krka je najjača kompanija: Vrijedi dvije milijarde eura

27.03.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Analitičari investicijske kuće Intercapital objavili su u petak kratku usporedbu nekih od najvažnijih pokazatelja vezanih za trgovanje dionicama na Ljubljanskoj burzi

Usredotočili su se pritom na dionice u sastavu indeksa SBI TOP-a. Prema podacima s Bloomberga, Krka je i po tržišnoj kapitalizaciji i po burzovnom prometu definitivno najznačajnija dionica na Ljubljanskoj burzi.

Njena tržišna kapitalizacija je trenutno nešto iznad dvije milijarde eura, a prosječni dnevni promet u posljednjih godinu dana 551 tisuća eura. Drugi najveći po ovim pokazateljima je Telekom Slovenije s tržišnom kapitalizacijom od 869 tisuća eura i prosječnim dnevnim prometom od 155 tisuća eura.

Usporedi li se pak kretanje cijena dionica na Ljubljanskoj burzi u posljednjih godinu dana, ove dvije dionice su pri dnu.

Cijena Telekoma Slovenije je tako zabilježila blag pad od 0,4 posto dok je Krka rasla 2,8 posto. Po ovom pokazatelju su među članicama SBI TOP-a pobjednice dionice Luke Koper (+77,9 posto) i Sava Re (+63,4 posto).