NADAJU SE SPASITELJU

Očajne radnice Adrie blokirale ulaz stečajnom upravitelju

27.02.2015 u 09:52

Bionic
Reading

Nakon što je pokrenut stečaj zadarske tvornice za preradu ribe Adrie, 100-njak radnica blokiralo je u petak ujutro ulaz u tvornicu stečajnom upravitelju Draganu Bijeliću.

Stečaj koji je proglašen u utorak, radnice su same zatražile, ali se nakon pojave strateškog partnera, većina njih predomislila. Radnice su se podijelile u tri smjene, te čuvaju ulaz u tvornicu.

Stečajni upravitelj trenutačno čeka direktora Adrie Miodraga Lacića da ga uvede u tvornicu. Rekao je kako je teško za očekivati da će se u toj tvornici pokrenuti proizvodnja.

"Nažalost, imao sam informacije da će ulaz biti blokiran. Najavio sam svoj dolazak. Jasno je prema rješenju o otvaranju stečaja da tvornica ne posluje, te da su djelatnici sami pokrenuli stečaj, pa su se kasnije predomislili. Po zakonu, nažalost, ne postoji mogućnost povlačenja tog zahtjeva", rekao je stečajni upravitelj Bijelić.

Na novinarsko pitanje može li se ponovno pokrenuti proizvodnja, stečajni upravitelj Bijelić je rekao da ne vjeruje da se išta može napraviti prije prvog ročišta vjerovnika koje je zakazano za 14. travnja.

"Dakle, tu bi se trebale donijeti takve odluke. Eventualno ako se pojavi neki konkretni prijedlog strateškog partnera, ali do tada, ja nisam u mogućnosti pokrenuti proizvodnju. Tvornica ne radi već pet mjeseci, nema zaliha, pitanje je i plasmana i tržišta, Podravka više nije partner, dakle poslovanje više nije realno", rekao je Bijelić dodajući kako se sve vezano uz oporavak, mora dogoditi kroz stečajni postupak.

Po podacima iz obrazloženja rješenje o pokretanju stečaja, Adria je u blokadi, dugovi tvrtke premašuju 83 milijuna kuna, a zaposlenicima plaće nisu isplaćene od rujna prošle godine.

Tvrtka ima nekretnina koje, po zadnjoj procjeni, vrijede oko 113 milijuna kuna i opreme u vrijednosti oko 32 milijuna kuna te potraživanja u iznosu od oko 30 milijuna kuna. Kako je proizišlo da stečajni dužnik ima imovine iz koje bi se mogli podmiriti troškovi postupka i dijelom vjerovnici, sukladno odredbama Stečajnog zakona, doneseno je rješenje o pokretanju stečaja, navodi se uz ostalo u obrazloženju rješenja.