ELEKTRONIČKA BAZA

Ovo su žene koje odmah mogu šefovati najvećim kompanijama

16.03.2016 u 14:35

Predstavljena Baza poslovnih žena

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HUP

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska udruga poslodavaca predstavili su u četvrtak prve članice elektroničke Baze poslovnih žena koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama

Hrvatska Baza poslovnih žena osmišljena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu u sklopu šireg projekta Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj financiranog Progress programom Europske unije.

'Svrha pokretanja Baze poslovnih žena je poticanje tvrtki na zapošljavanje većeg broja žena na upravljačkim pozicijama jer su one na njima još uvijek bitno manje zastupljene u odnosu na muškarce. Iako, kao što će ova baza najbolje dokazati, imamo dovoljno obrazovanih, kvalificiranih i sposobnih žena koje mogu biti izvršne direktorice, članice ili predsjednice uprava tvrtki, i dalje puno češće na takvim pozicijama nalazimo muškarce. Napredak je prisutan, ali je i dalje prespor i nužno ga je ubrzati. Ovo je jedan od koraka koji poduzimamo u tom smjeru zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca. HUP okuplja više od 6000 tvrtki i ako u njima, u većoj mjeri nego do sada, pokrenemo pozitivne promjene u smislu postizanja veće ravnopravnosti muškaraca i žena, to će imati itekako vidljiv utjecaj i rezultirati osjetnim pomacima u cjelokupnom poslovnom sektoru', naglasila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izrazila je zadovoljstvo brojem do sada pristiglih prijava za uvrštenje u Bazu i izrazila nadu da će objava prvih članica motivirati i druge žene koje zadovoljavaju postavljene kriterije da podnesu svoje prijave.

'Sve tvrtke članice HUP-a informirali smo o aktiviranju ove baze i poticat ćemo ih na njeno korištenje pri odlučivanju o novim imenovanjima na upravljačke pozicije. Osim toga, potičemo tvrtke da općenito u postavljanju i provođenju svojih politika upravljanja ljudskim potencijalima obrate više pažnje na ravnopravnost žena i muškaraca. Taj je problem i dalje itekako prisutan – potvrdili su to i nedavno objavljeni podaci Ujedinjenih naroda te predviđanja da će se ravnopravnost u plaćama ovim tempom postići tek za 70 godina. Iako barem po ovom pitanju nismo na začelju svjetskih ljestvica, Hrvatska po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca itekako ima prostora za napredak', poručila je Deranja.

Hrvatska udruga poslodavaca najavila je da će za žene članice Baze organizirati radionice iz područja vođenja te da će zajedno s njima pokrenuti program mentorstva kroz koji će dati podršku u razvoju karijera mlađih poslovnih žena.

Poslovne žene zainteresirane za ulazak u Bazu svoje prijave mogu podnositi cijele godine, a o njihovu uvrštenju odluku će dva puta godišnje donositi Odbor čiji su članovi: Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, i Maria Anargyrou Nikolić, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Baza je postavljena na mrežnim stranicama www.hup.hr i staklenilabirint.prs.hr i dostupna je svima na uvid.