PRIMANJA U REGIJI

Pročitajte od koga Hrvati imaju veće plaće

30.07.2015 u 15:49

Bionic
Reading

U svibnju je, na mjesečnoj razini, zabilježen neznatan rast bruto plaće uz stagnaciju neto plaće, dok su na godišnjoj razini porasle i neto i bruto plaće, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Međutim, zbog rasta potrošačkih cijena od 0,4 posto na mjesečnoj te njihove stagnacije na godišnjoj razini, u svibnju je zabilježen realan pad neto i bruto plaće (0,4 posto, odnosno 0,3 posto) u odnosu na travanj, dok su u odnosu na svibanj prošle godine plaće zabilježile realan rast (3,3 posto neto plaća i 1,1 posto bruto plaća).

Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za svibanj ove godine iznosila 5.679 kuna, što je 182 kune više nego u svibnju prošle godine. Istodobno je prosječna bruto plaća iznosila 8.017 kuna, što je 90 kuna više nego u istom mjesecu prošle godine.

Time se nastavlja razdoblje povoljnijega kretanja prosječne neto plaće u odnosu na bruto plaću, kao rezultat poreznih promjena koje su stupile na snagu početkom ove godine. U skladu s tim, kontinuitet rasta realne neto plaće na godišnjoj razini proteže se od prosinca prošle godine, dok u nominalnom izrazu neto plaća bilježi uzastopan rast od sredine prošle godine.

Bruto plaća u Hrvatskoj i dalje je među najvišima u sličnim zemljama pa je tako u svibnju ona iznosila 1.061 euro te je sa slovenskom bruto plaćom od 1.529 eura jedina prelazila razinu od tisuću eura. Istodobno je prosječna bruto plaća u Poljskoj iznosila 981 euro, u Mađarskoj 807 eura, u Crnoj Gori 726 eura, u Bosni i Hercegovini 658 eura te u Srbiji 502 eura.

Zvonimir Savić, direktora Sektora za ekonomske analize pri HGK rekao je kako prosječna mjesečna bruto plaća u Hrvatskoj u svibnju među najvišima je u usporedivim zemljama, veća je nego, primjerice, u Mađarskoj i Poljskoj, 1,5 puta je viša od prosječne bruto plaće u Crnoj Gori te je dvostruko veća od prosječne bruto plaće u Srbiji.

'U Hrvatskoj očekujemo daljnji blagi rast prosječne bruto plaće, koji će biti pod utjecajem nepovoljne situacije na tržištu rada te pritisaka na smanjivanje troškova rada.'