AZRA BRAČKOVIĆ IZ EXXONMOBILA

Kako je zagrebačka studentica postala menadžerica u naftnom gigantu

16.04.2015 u 06:53

Bionic
Reading

Premda je u naftnom biznisu puno manje žena nego muškaraca, mnoge od njih ostvarile su zavidne karijere. Jedna od njih je i 34-godišnja Azra Bračković koju je život nakon završenog studija hotelskog menadžmenta na zagrebačkom VERN-u odveo u sasvim neočekivanom smjeru: u ExxonMobil, jednu od najvećih svjetskih naftnih kompanija, gdje danas radi kao izvršna menadžerica za Sjevernu Europu, a upravlja portfeljem od nekoliko stotina projekata vrijednima oko pet milijardi dolara. Priču o svom poslovnom uspjehu otkrila je u razgovoru za tportal

'Za vrijeme studija hotelskog menadžmenta otišla sam na studentsku praksu u Prag u hotele Marriott Internationala. Baš u to vrijeme svoj životopis sam poslala i jednoj međunarodnoj agenciji za zapošljavanje, gdje su me savjetovali da se prijavim na natječaj za radno mjesto u uredu ExxonMobila u Pragu, gdje se u to vrijeme uspostavljao novi biznis centar za Europu. Nakon šest krugova intervjua dobila sam ponudu da se pridružim timu na početnoj poziciji, kao analitičarka za Južnu Europu s fokusom na migraciju aktivnosti iz europskih afilijala u novi centar u Pragu. Tako je sve počelo', priča za tportal Azra Bračković

Bračković je u ExxonMobilu u 10 godina otkako ondje radi napredovala s pozicije analitičarke, suradnice preko pozicije voditeljice, do menadžerice i konačno izvršne menadžerice za Sjevernu Europu. Radila je u odjelima za financije i većinom u sektoru za natječajne postupke, ugovaranje i nabavu, u područjima za rafinerije, petrokemijsku industriju te naftovode i naftne terminale.

Tri rukovodeće pozicije

'U proteklih desetak godina radila sam zaista na puno projekata, različitih opsega i kapaciteta, diljem Europe i SAD-a. Moji počeci u ExxonMobilu bili su zaista skromni. Međutim, nakon dokazanih rezultata dobila sam priliku rasti na više pozicije. U posljednjih pet godina sam rasla kroz tri rukovodeće pozicije, svaki put s većom odgovornošću, portfeljem, timom i budžetom. Trenutno obavljam funkciju izvršne menadžerice u sektoru za natječajne postupke, ugovaranje i nabavu za rafinerije i petrokemijsku proizvodnju za Sjevernu Europu, sa sjedištem u Fawleyju, petrokemijskom kompleksu u Engleskoj. Na ovoj poziciji sam od travnja 2013. te je ovo trogodišnji mandat', kaže Bračković koja danas upravlja upravlja portfeljem od nekoliko stotina projekata vrijednima oko pet milijardi dolara.

Bračković ističe kako je u ovom poslu nužna konstantna edukacija te je kroz daljnje školovanje na INSEAD-u u Francuskoj te Thudnerbirdu u Belgiji proširila svoje akademske kvalifikacije. Također, redovito pohađa različite konferencije i simpozije o tržištu i naftnoj industriji.

Najbolje se uči u rafineriji

'Promjene se na tržištu događaju vrlo brzo te je izuzetno važno biti upoznat sa svim trendovima, osobito u području tehnologije i procesa. Iz mog iskustva ipak je najbolja škola u rafineriji, na bušotini ili na terminalu, gdje se može vidjeti, osjetiti i cijeniti kako stvari zaista funkcioniraju u praksi. Iskustvo s terena je ključno za uspjeh u naftnoj industriji. Sve i jedan predsjednik ili izvršni potpredsjednik u svjetskim naftnim korporacijama je prošao kroz rafineriju, bušotinu ili terminal. To je baza svega, baš kao što je svaki veliki nogometni trener barem neko vrijeme igrao nogomet', ističe Bračković.


A kako je jednoj ženi raditi u biznisu koji je percipiran kao tipično muški?

'Kao mnoge velike korporacije, i mi poslujemo u gotovo svakom dijelu svijeta. Raznolikosti ideja, perspektiva, vještina, znanja i kultura se zaista cijene. Istina je da se naftni biznis percipira isključivo kao muški, ali u posljednjih desetak godina koliko ja radim za ExxonMobil sve se više i više žena uključuje u poslovnu scenu naftne industrije općenito, i to na vrlo respektabilne pozicije predsjednica, potpredsjednica ili izvršnih menadžerica. Na primjer, izvršna direktorica za petrokemijsku proizvodnju u Engleskoj je također žena. Vrlo blisko surađujemo te mi je ona također mentorica čije savjete vrlo cijenim. U cijeloj našoj organizaciji aktivno se potiče radno okruženje u kojem se poštuju individualne i kulturološke razlike. Smatram se vrlo sretnom što imam priliku raditi u takvom sustavu', naglašava Bračković.

Prva 'nebritanka' na tako visokoj funkciji

Bračković je, naime, 2013. kada je došla preuzeti mandat u Engleskoj i službeno bila prva žena na toj poziciji, ali i prva osoba u tridesetima te prva osoba na toj funkciji koja nije britanske nacionalnosti.

'Istina je da se vrlo često dogodi da sam jedina žena na sastanku ili da nas je samo par. Ali biznis je biznis, ciljevi su vrlo jasni. Također mislim da, iako se može činiti kao muški svijet, važno je da poslovna žena ipak ostane žena – svojim ponašanjem, elegancijom, stilom te načinom na koji se prezentira u poslovnom svijetu', ističe Bračković i opisuje kako izgleda njezin prosječan radni dan.

'Moj radni dan počinje vrlo rano te je ispunjen sastancima i telekonferencijama s kolegama, timom ili strateškom partnerima, s kojima razgovaram o statusu projekata, novim ugovorima ili poslovanju općenito. Jutro je većinom rezervirano za Europu i Aziju, dok je popodne većinom rezervirano za Ameriku. Jako puno putujem te svakodnevno surađujem s upravnim odborima, izvršnim direktorima rafinerija, njihovim rukovodećim timovima koji su i moji interni klijenti. Kao u mnogim drugim industrijama, vrlo je važno uspostaviti te održavati dobre poslovne odnose s glavnim, strateškim dobavljačima i izvođačima radova, nevladinim organizacijama te sindikatima također. Ovome posvećujem znatan dio radnog dana. Iako je svaki moj dan vrlo pomno isplaniran, uvijek moram biti spremna na hitne intervencije. Naftna industrija je dinamična, što zbog naglih promjena na tržištu, političke situacije, ili sigurnosti na radu, te je zaista važno biti spreman na sve. No za obitelj i bliske prijatelje uvijek nađem vremena', objašnjava Bračković i ističe kako je najzahtjevniji aspekt njezina posla znati se nositi s opterećenjima, 'zbog velikog broja složenih poslovnih zahtjeva i dinamike u uspostavljanju najboljih strategija za rafinerije, kemijska postrojenja i cjelokupni lanac opskrbe, kako bi se maksimizirao profit na svakom barelu nafte'.

'U mom poslu postoji niz izazova, kao primjerice česta putovanja te rad u međunarodnom okruženju s nekima od najvažnijih i najutjecajnijih ljudi u ovoj industriji', kaže Bračković.

O tome gdje se vidi za deset godina, kaže, ne razmišlja previše. Ipak, ambicije i želja za znanjem tjeraju je da uhvati i iskoristi svaku priliku koja joj se pruži. Punu podršku u tome ima od obitelji i od svog supruga, koji također radi u naftnom biznisu i u potpunosti razumije dinamiku njezina posla.

Uzbudljivi London

'Detalje zaista ne planiram, ali imam svoju viziju i slijedim intuiciju. Zaista volim svoj posao, volim ovo okruženje, dinamiku te u svakom slučaju želim rasti kao liderica u naftnoj industriji, razvijati se i učiti. Energetska industrija vrlo je važan pokretač mnogih država i tržišta te je time vrlo kritičan, strateški faktor svakog ekonomskog sustava. Tehnologija i lobiranje te poslovni odnosi igraju vrlo važnu ulogu u postizanju dobrih ugovora. Osobno, za ova područja imam visoku energiju i interes, i vrlo rado bih nastavila u ovom smjeru. Iako je ExxonMobil globalna korporacija i postoji mogućnost da će moj sljedeći mandat biti izvan Europe, trenutno sam zaista zadovoljna u Engleskoj. London je zaista uzbudljiv grad s fantastičnim društvenim i poslovnim životom', otkrila je Bračković na kraju razgovora.