ININI SINDIKATI

'Molova cijena za Inu je korektna'

03.12.2010 u 14:11

Bionic
Reading

Čelnici dvaju sindikata u Ini ocijenili su danas da je cijena koju je mađarski MOL ponudio za otkup Ininih dionica od malih dioničara od 2.800 kuna korektna s obzirom na trenutna tržišne uvjete, a uglavnom nisu ni iznenađeni objavom MOL-ove ponude i željom da postane većinski vlasnik Ine

"Nisam iznenađena, posve je logičan cilj MOL-a da formalizira svoje većinsko vlasništvo i većinska upravljačka prava koja ima prema dioničarskom ugovoru. Na taj način želi ojačati svoju poziciju. U smislu prava radnika ništa se neće posebno dogoditi", kaže predsjednica Inaša - Sindikata radnika Ine i društava Ine Maja Rilović.

Ocjenjuje kako je cijena od 2.800 kuna po dionici korektna u odnosu na tržišne uvjete, oko 56 posto veća od prosječne cijene u zadnje vrijeme, a oko 63 posto veća od jučerašnje zadnje cijene na Zagrebačkoj burzi.

Ponuda je korektna, ima određeni postotak iznad tržišne cijene uobičajen kada se dolazi do situacije u kojoj se može preći 50 posto vlasništva, rekla je Rilović.

Predsjednik Sindikata Ine i naftnog gospodarstva Božo Mikuš kaže kako bi voljeli da je cijena ipak malo viša, ali i kako je, s obzirom na okolnosti i tržišnu cijenu, drže korektnom ovog trenutka.

Želju MOL-a da dobije većinsko vlasništvo u Ini povezuje s onim što se doznalo iz medija, najavama MOL-a da se dioničarski ugovor ne mijenja. Sada se ugovor vjerojatno neće mijenjati, ali sutra vjerojatno hoće, da li samo na tih nekoliko postotaka vidjet ćemo, kaže Mikuš.

Na upit o malim dioničarima, bivšim i sadašnjim zaposlenicima Ine koji 2008. nisu mogli prodati svoje dionice MOL-u, Mikuš kaže kako je situacija u odnosu na 2008. bitno drugačija. "Da tada (2008.) nije bilo takve prodaje dionica danas bi vjerovatno situacija bila bitno drugačija", smatra Mikuš.

MOL trenutno u Ini ima 47,155 posto dionica, hrvatska Vlada ima 44,836 posto, a 8,009 posto dionica imaju institucionalni i privatni investitori.

U sindikatima Ine procjenjuju da od tih osam posto dionica, na koje se odnosi ponuda MOL-a, mali dioničari, fizičke osobe imaju oko tri-četiri posto dionica, a ostalo imaju institucionalni investitori.

MOL je jučer na konferenciji za novinare, a danas i putem Zagrebačke burze, izvijestio o svojoj ponudi za otkup dionica od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna po dionici, što je cijena po kojoj je MOL kupovao Inine dionice u dobrovoljnoj javnoj ponudi iz 2008. godine.

Dionica Ine jučer se na Zagrebačkoj burzi trgovalo po prosječnoj cijeni od 1.721,14 kuna.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je naložila Zagrebačkoj burzi da bez odgode privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine, a obustava će trajati do trenutka kada javnost bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude mađarske naftne kompanije MOL, što će utvrditi Hanfa i o tome odmah obavijestiti Zagrebačku burzu.