BRODOVI, A NE BROŠEVI

Škverani: 'Više nećemo na koljenima u Zagreb!'

23.11.2010 u 11:37

Bionic
Reading

Idući četvrtak posljednji su pregovori s ministrom Popijačem. Nakon toga, ukoliko se ne ukine zabrana gradnje brodova, mogući su samo prosvjedi i štrajkovi, najavljeno je na kratkom prosvjedu upozorenja u splitskom škveru. Ako se problem ne riješi, na splitsku Rivu idućeg tjedna dolaze škverani iz cijele Hrvatske

Nekoliko tisuća radnika splitskog brodogradilišta poslalo je, kažu, posljednje upozorenje Vladi: na kratkom prosvjedu u krugu škvera zatražili su skidanje zabrane gradnje novih brodova do idućeg tjedna, kada se održava novi krug pregovora u Bruxellesu.

'U četvrtak smo kod ministra Đure Popijača i budite uvjereni da su to zadnji pregovori na koje idemo! Nakon toga mogući su samo prosvjedi i štrajkovi', najavio je sindikalist Joško Franić. Ostavljena je i mogućnost da novi škverski brod, čije je porinuće najavljeno za srijedu, bude blokiran do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić bio je još oštriji: predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Split ne dolazi 'jer se boji', a 11 dalmatinskih saborskih zastupnika moralo bi odmah dati ostavke jer u raspravi o proračunu nisu uložili ni jednu riječ za 'svoj škver'.

'Više nećemo na koljenima odlaziti u Zagreb, branit ćemo naša radna mjesta u Splitu', najavio je Šegvić. Vjerojatnom prosvjedu na Rivi idućeg tjedna, objavio je, pridružit će se i radnici ostalih hrvatskih brodogradilišta, a poziv je upućen i sveučilišnim profesorima, studentima, seljacima, poljoprivrednicima i svim građanima.

'Onima koji smatraju da su brodogradilišta balast poručujem neka najprije nauče plivati!', uskliknuo je Šegvić.

Prosvjednici, među kojima su neki nosili i transparente ('Brodovi, a ne broševi'), u roku od dvadesetak minuta mirno su se razišli, no idućih će dana, nema sumnje, u Splitu ponovno kuhati.