SLOVENSKI MEDIJI

Tedeschi trošak kupnje prebacuje na Drogu?

17.11.2010 u 16:11

Bionic
Reading

U pregovorima oko refinanciranja duga Droga Kolinske, Atlantic grupa slovenskim bankama nudi korporativna jamstva kako bi prihvatile povećanje neto duga za oko 50 mil. eura, piše slovenski list Dnevnik

Atlantic Grupa će većinu troška za kupnju Droga Kolinske otplatiti na račun slovenske tvrtke, piše slovenski list Dnevnik, podsjećajući pritom da je predsjednik uprave i najveći vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi u razgovoru za Dnevnik tvrdio da teret kupnje neće prebaciti na Droga Kolinsku.

Dnevnik tvrdi da Atlantic grupa veći dio kredita koji je podigla kako bi od Istrabenza otkupila Droga Kolinsku namjerava prenijeti na tvrtku koju preuzima. Time bi se razina zaduženosti Droga Kolinske podigla na razinu iz "godina hazardiranja Igora Bavčara", navodi slovenski list.

Na pitanje je li predviđeno spajanje Droga Kolinske i tvrtke Atlantic Naložbe koju je Atlantic grupa osnovala u Sloveniji zbog kupnje ljubljanske tvrtke i preko koje će se Atlantic grupa zbog toga zadužiti, Tedeschi nije odgovorio. Rekao je samo da će o detaljima moći govoriti nakon što transakcija bude zaključena.

Atlantic Grupa bi novac za Droga Kolinsku trebala isplatiti 23. studenog. Cijena će iznositi između 241 i 244 milijuna eura. Istrabenz je ugovor o prodaji Droga Kolinske potpisao u lipnju s tvrtkom Atlantic Naložbe, koja je takozvani SPV (Special Purpose Vehicle).

Kredit za kupnju droge Kolinske podiže Atlantic Grupa, no slovenski Dnevnik poziva se na svoje izvore koji tvrde da će Atlantic Grupa, nakon što isplati Istrabenz, prebaciti otplatu kredita na tvrtku Atlantic Naložbe, koja bi se nakon toga spojila s Drogom Kolinskom.

To potvrđuje izvod iz sudskog registra za Atlantic Naložbe, iz kojeg se vidi da je Atlantic Grupa Ulaganja d.o.o. krajem rujna povećala temeljni kapital kompanije s 10.000 eura na 20,3 milijuna eura. Povećanje je provedeno na temelju kredita u iznosu od 20 milijuna eura sa 6-postotnom kamatnom stopom. koji je Atlantic grupa u lipnju odobrila tvrtki Atlantic Naložbe. U rujnu je teret prema Atlantic Naložbi preuzela tvrtka Atlantic Grupa Ulaganja d.o.o. iz Zagreba.

U Dnevniku zaključuju da Atlantic Grupa već prenosi na svoje slovensko poduzeće dio obveza za kupnju droga Kolinske. Od 240 milijuna eura koje mora isplatiti, Atlantic grupa će oko 150 milijuna eura pokriti kreditom. Ako bi cijeli taj iznos nakon spajanja prenijela na Droga Kolinsku, slovenska kompanija bi iz vlastitog poslovanja otplaćivala financijske obveze nastale zbog njenog preuzimanja.

Atlantic grupa nakon spajanja Atlantic Naložbe i Droga Kolinske namjerava prodati svoju srpsku tvrtku Grand Prom koja posluje u sustavu slovenske kompanije za oko 100 milijuna eura, pa bi se zaduženost Droga Kolinske povećala za oko 50 milijuna eura. Ali prodajom Grand Proma smanjili bi se prihodi Droga Kolinske, a iz bilance se ne vidi koliki je doprinos srpske tvrtke ukupnim prihodima i dobiti.

Neto dug Grupe Droga Kolinska do kraja prvog polugodišta ove godine smanjen je na oko 140 milijuna eura, a prema neslužbenim podacima do kraja listopada trebao bi pasti za dodatnih deset milijuna eura.

Na kraju lipnja prošle godine neto dug je bio za gotovo 23 milijuna eura veći nego krajem istog ovogodišnjeg razdoblja. Krajem lipnja 2008. godine, kada je na čelu tvrtke još uvijek bio Igor Bavčar, neto dug je bio veći za 51 milijun eura u usporedbi s dugom s kraja lipnja ove godine.

Predstavnici Atlantic Grupe prošlog tjedna upoznali su banke vjerovnike s namjerom da se zaduženost Droga Kolinske poveća. Ovih dana, zbog promjene vlasničke strukture, vode se pregovori sa sindikatom banaka o refinanciranju zajma Droga Kolinske.

Dnevnik navodi da je Atlantic Grupa bankama ponudila takozvane korporativne garancije kako bi prihvatile povećanje zaduženosti Droga Kolinske usprkos padu prihoda. Banke su pak planove novog vlasnika za sada dobro prihvatile.

Neke banke u stranom vlasništvu čak su spremne i povećati svoju izloženost. Među njima je, piše Dnevnik, i SKB banka, koja nedavno nije željela sudjelovati s milijun eura u sindiciranom krediti Merkuru vrijednom 40 milijuna eura.

Organizatori sindiciranog kredita su UniCredit i Raiffeisen, koji kreditima podupiru i rast Atlantic Grupe i spremni su u sindikatu za Droga Kolinsku nadomjestiti banke koje žele istupiti iz sindikata.

UniCredit i Raiffeisen predlažu da Droga Kolinska oko 70 posto glavnice otplati u petoj, posljednjoj godini otplate.

na toko pogodne uvjete otplate banke na slovenskom tržištu pristaju samo za poduzeća koja su u postupku prisilne namire. Prema predviđanju Dnevnikovih izvora slični uvjeti Atlantic Grupi odobreni su za kredit koji je odobren za kupnju slovenske tvrtke.

U prvim godinama banke neće teretiti dužnika s otplatom glavnice i tako će mu pružiti mogućnost da poveća prihode i dobit. Tedeschi planira da prihodi Droga Kolinske u razdoblju od pet do sedam godina nakon preuzimanja budu oko milijardu eura. U 2011. usredotočit će se na integraciju Droga Kolinske u Atlantic Grupu i traženje sinergije, rekao je Tedeschi.