NIŽE CIJENE INTERKONEKCIJE

Agencija koči širenje telekom usluga

13.02.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Telekom operateri s značajnom tržišnom snagom T-Com, T-Mobile i Vipnet, kojima je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) odredila smanjenje veleprodajnih cijena međupovezivanja/interkonekcije, poštovat će takvo rješenje, ali smatraju i da će takva regulacija imati određene negativne učinke na mjerodavnom tržištu i na njihovo poslovanje

Komentirajući to smanjenje cijena, o čemu su jučer javnost izvijestili iz HAKOM-a, iz T-HT Grupe, u sklopu kojih posluju T-Com i T-Mobile, izražavaju izuzetno neslaganje takvom odlukom Agencije. Unatoč tome početkom tjedna su, u zadanom roku, Agenciji uputili ponude s naloženim izmjenama cijena na odobrenje, a primjenjivat će ih, kako dodaju, tek po izdavanju odobrenja.

Smatraju i da je HAKOM preuranjeno u Hrvatskoj primijenio kriterij prosjeka cijena međusobnog povezivanja svih zemalja članica EU-a, kao i da bi s obzirom na stupanj razvoja telekomunikacijskog tržišta usporedba s cijenama u zemljama-novim članicama EU-a bila znatno primjerenija.

Kao posljedicu takve odluke vide snižavanje vrijednosti cjelokupne telekomunikacijske infrastrukture, što može, kako navode, 'utjecati na T-HT-ovu misiju da napredne telekom usluge, temeljene na broadbandu, pruži u svakom hrvatskom domaćinstvu, odnosno i u slabije naseljenim područjima gdje su potrebne znatnije investicije u infrastrukturu'.

Iz Vipneta su bili nešto konkretniji napominjući da su Agenciji u traženom roku dostavili ponudu te ispunili zahtjeve za veleprodajnom cijenom usluge međusobnog povezivanja, kao i da će s konkretnom primjenom snižavanja tih cijena krenuti po donošenju konačne odluke Vijeća Agencije i dobivanju suglasnosti na njihovu ponudu.

Pritom ističu da bi ta primjena mogla krenuti najranije s 1. travnjem ove godine, zbog, kako navode, 'neophodnog opsega implementacije promjena veleprodajnih cijena u billing sustavima, za što je potreban rok od najmanje 30 dana, te zbog osiguranja konzistentnosti međuoperaterskog obračuna'.

Napominju i da je Agencije slijedom Zakona o elektroničkim komunikacijama prije donošenja konačnih odluka od važnijeg utjecaja na mjerodavno tržište morala objaviti prijedlog odluke i provesti javnu raspravu kako bi svim zainteresiranim stranama omogućila davanje mišljenja, primjedaba i prijedloga u vezi s predloženim mjerama.

Vipnet je, naglašavaju, pismenim putem Agenciji skrenuo pažnju na izuzetno negativne učinke te regulacije.

Na upit Hine procjenjuju da će im zbog sniženja tih cijena operativna dobit (EBITDA) na godišnjoj razini biti manja 2,2 posto, odnosno za oko 30 milijuna kuna. Naglašavaju i da je to samo trenutačni izračun, budući očekuju i, kako kažu, jedini logičan sljedeći korak - regulaciju i cijene u lokalnoj fiksnoj terminaciji.