OTKUD KAPITAL?

Ježić predao ponudu za kupnju tvornice u Italiji

25.10.2010 u 11:46

Bionic
Reading

Petrokemijska tvrtka Dioki, u većinskom vlasništvu Roberta Ježića, predala je obvezujuću ponudu za kupnju proizvodnih pogona u Ravenni i Porto Torresu, koji se nalaze u vlasništvu talijanskog društva Vinyls Italia Spa, priopćeno je putem Zagrebačke burze. Kupnjom pogona talijanske tvornice u stečaju Dioki namjerava zaokružiti 'vinilni lanac' i pozicionirati se među tri vodeća dobavljača PVC-a u Italiji

'U ovaj poslovni projekt Dioki namjerava investirati instalacije, know how, 50 godina iskustva u petrokemijskom sektoru i jamstvo isporuke 200.000 tona godišnje sirovine potrebne da se odmah ponovno pokrene proizvodnja PVC-a', ističe se u priopćenju u kojem nisu navedeni izvori financiranja investicije.

Ostaje nejasno kako će Ježićeva kompanija osigurati kapital za kupnju pogona s obzirom na gubitke u poslovanju i visoku zaduženost kompanije. Naime, u prošloj godini Dioki je poslovao s gubitkom od 157,74 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine gubitak je iznosio 46,2 milijuna kuna.

Namjera je Diokija maksimalno iskorištenje svih proizvodnih kapaciteta u Raveni i Porto Torresu. Te proizvodne linije bi tako uz Diokijev pogon S-PVC koji se gradi u Dini Petrokemiji na otoku Krku, a čije je dovršenje predviđeno u 2012. godini, zajedno nudile kompletan raspon proizvoda od PVC-a koji su komplementarni po svojoj namjeni.

Talijansko tržište, koje se procjenjuje kao drugo po veličini u Europi, je Diokijevo primarno tržište za PVC. Cilj Diokija je komercijalizirati 70 posto svoje proizvodnje PVC-a na talijanskom tržištu i pozicionirati se među tri vodeća dobavljača PVC-a u Italiji.

Za Vinyls je zainteresirana i rumunjska kompanija Mancone.