APEL ZA MALE PODUZETNIKE

HGK traži nižu tarifu za upis u sudski registar

11.10.2010 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora je, potaknuta brojnim pritužbama svojih članica na visinu i na rok plaćanja javnobilježničke tarife prilikom prijave podataka društava s ograničenom odgovornošću u sudski registar, pozvala mjerodavne institucije da odgode plaćanje ili bar osiguraju smanjenje tarife

Podsjetimo, radi usklađivanja s izmijenjenim Zakonom o trgovačkim društvima i Zakonom o sudskom registru, sva društva koja imaju više od jednog vlasnika obvezna su do 31. listopada ponovno predati ovjerene izjave o članovima društva.

Pojedinačni trošak iznosi 1.600 kuna, koliko stoji javnobilježnička ovjera, te još 250 kuna javnih biljega. Za one koji ne ispune obvezu predviđena je kazna od 5.000 kuna

'Hrvatska gospodarska komora primila je od svojih članica brojne pritužbe s obzirom na visinu, kao i rok plaćanja propisane tarife. Iako podupire uvođenje reda na tržište i ažuriranje podataka s ciljem postizanja transparentnosti, HGK upozorava da je visina tarife koju trgovačka društva trebaju podmiriti novi financijski teret za gospodarstvo u razdoblju krize', navodi se u priopćenju HGK.

Naglašava se da najveći postotak članica HGK čine male i srednje tvrtke koje se svaki dan bore za opstanak na tržištu u vrlo teškim uvjetima za poslovanje, pa stoga HGK 'osjeća odgovornost upozoriti mjerodavne institucije na činjenicu da se propisima navedenih zakona izravno otežava njihovo poslovanje'.

'Ovim putem HGK apelira na mjerodavne institucije da, ukoliko nisu u mogućnosti odgoditi plaćanje, barem osiguraju smanjenje visine javnobilježničke tarife te time umanje opterećenje malom poduzetništvu, ne izbjegavajući pritom obveze koje je Hrvatska preuzela prilikom prilagodbe europskom zakonodavstvu', zaključuje se u priopćenju.