CEDEVITA DON'T GO

Tedeschi jedini ne plaća naknadu za plastične boce

23.08.2010 u 10:53

Bionic
Reading

Cedevita GO klasificirana je kao vitaminski instant napitak te u Atlantic grupi smatraju da u skladu s tim nisu dužni platiti povratnu i poticajnu naknadu

Atlantic grupa do sada je za Cedevitu GO plaćala samo naknadu za zbrinjavanje od 10 lipa po boci, a ostalim se proizvođačima napitaka troškovi, s povratnom i poticajnom naknadom, penju i do jedne kune. No nakon nedavne odluke nadležnog ministarstva Fond za zaštitu okoliša Atlanticu je isporučio prvu fakturu, a ako je ne plati, kažu u Fondu, slijedi ovrha, piše Business.hr.

Atlantic je jedini proizvođač koji za svoj napitak Cedevitu GO ne plaća naknadu za ambalažu, unatoč nedavnom rješenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prema kojem bi Atlantic trebao plaćati naknade poput ostalih proizvođača pića. Od lansiranja Cedevitina napitka u PET ambalaži od pola litre traje spor s Fondom, jer u Atlanticu smatraju da oni nisu obvezni platiti povratnu i poticajnu naknadu.

Njihova je argumentacija, da je Cedevita GO klasificirana kao vitaminski instant napitak te da u skladu s tim nisu dužni platiti naknadu.

'Oni su plaćali naknadu za zbrinjavanje koja iznosi 0,10 kuna po jedinici proizvoda, no ne i povratnu i poticajnu naknadu', kazao je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Povratna naknada iznosi 0,50 kuna po jedinici proizvoda, a poticajna naknada nije fiksna i ovisi o volumeni i težini proizvoda. Ukupna se, dakle, naknada koju proizvođači pića plaćaju u nekim slučajevima može popeti i blizu jedne kune po jedinici proizvoda, a Atlantic za Cedevitu GO plaća samo 0,10 kuna. Neslužbeno se može čuti kako takvim privilegiranim slučajem nisu zadovoljni ni ostali proizvođači, jer smatraju da u tom slučaju uvjeti tržišne utakmice nisu isti za sve.

Business.hr piše da je u 2009. Jamnica platila 120 milijuna kuna za naknade za ambalažu, a Podravka 20,2 milijuna kuna.

Spor Atlantica i Fonda prekinulo je nedavno Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša odlučivši da Atlantic mora platiti naknadu te je prije desetak dana Fond Atlanticu ispostavio fakturu za neplaćeni iznos naknada.

Vjerojatno će Atlantic pokušati žalbom osporiti rješenje Fonda. Mladineo kaže da dosad nitko nije uspio izbjeći plaćanje naknade s obzirom na to da Fond provodi stroge kontrole i nadzor i proizvodnje i uvoza.