ISPORUKA POČETKOM 2011.

Boeingov Dreamliner izveo prvi prekooceanski let

18.07.2010 u 15:36

Bionic
Reading

Novi Boeingov Dreamliner 787 sletio je u nedjelju u Veliku Britaniju nakon prvog prekooceanskog leta iz SAD-a, privukavši stotine ljubitelja zrakoplova koji nisu mogli propustiti taj povijesni let

Očekuje se da će Dreamliner idućega tjedna biti glavna zvijezda aero izložbe u Farnboroughu, a uoči slijetanja bio je top tema britanskih TV programa i rasprava na Twitteru.

Tehnički problemi iskrsli u posljednji trenutak izazivali su posljednjih tjedana bojazan da zrakoplov neće krenuti na dugoočekivan put, no ipak je stigao uz manevar 'mahanja krilima' prije slijetanja.

Zrakoplov je dizajniran tako da štedi gorivo, a laki materijali od kojih je izrađen i inovativni dizajn izazvali su velik interes zrakoplovne industrije.

Deseci novinara i zrakoplovnih entuzijasta okupili su se oko piste i promatrali slijetanje Dreamlinera.

Prvi testovi išli su sporije nego što se očekivalo nakon što je dvomotorni putnički zrakoplov prvi let izveo u prosincu prošle godine.

Isporuka interkontinentalne letjelice japanskom naručitelju odgođena je za više od dvije godine zbog problema u proizvodnji.

Čelnici Boeinga kažu kako prvi Dreamliner neće biti isporučen japanskom Nippon Airwaysu do kraja 2010. nego početkom 2011.