PRAVDA SPORA, KAZNA BLAGA

Adris zlorabio monopolistički položaj

16.06.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Adrisovu žalbu na rješenje AZTN-a u kojem je rovinjska tvrtka prozvana zbog zloporabe monopolističkog položaja između 1999. i 2003. godine odbio je Upravni sud i time okončao dugogodišnji postupak države protiv najveće domaće duhanske kompanije. Tužiteljima, Tvornici duhana Zadar i BAT-u, nije utjeha što će im za to što je godinama otimao tržišni udio Adris morati nadoknaditi samo troškove postupka AZTN-a

Četiri godine nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila da je Adris i s njim povezano društvo Ronhill zloporabom monopolističkog položaja, i to sklapanjem zabranjenih sporazuma s distributerima, sprečavao i ograničavao slobodno tržišno natjecanje od 1999. do 2003. godine, to je presudom potvrdio i Upravni sud.

Na sjednici Vijeća Upravnog suda, održanoj 24. ožujka, donesena je i u Narodnim novinama prošli tjedan objavljena odluka da se odbija tužba Adrisa i Ronhilla na rješenje AZTN-a, čime je spor koji je trajao oko četiri godine konačno priveden kraju, piše Business.hr.

Međutim, osim plaćanja 131.150 kuna za naknadu troškova postupka, što su zahtijevali Tvornica duhana Zadar u stečaju i BAT Hrvatska kao pokretači postupka pred AZTN-om, za Adris i današnju Tvornicu duhana Rovinj nije bilo drugih sankcija.