OGORČENI VOĆARI

Trgovci nam prodaju poljske jabuke pod domaće

24.05.2010 u 13:42

Bionic
Reading

'Hrvatska poljoprivredna komora osnovana je institucija sa zakonskim ovlastima i trebala bi s ministarstvom poljoprivrede sukreirati poljoprivrednu politiku, a mi od nadležne državne agencije ne možemo dobit dobiti ni podatke o svom članstvu', požalio se predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić novinarima na konferenciji pod nazivom Gušenje domaće poljoprivrede od strane državnih institucija

Govoreći o preprekama u radu na koje nailazi novoosnovana Hrvatska poljoprivredna komora, Grivičić je posebno apostrofirao Agenciju za plaćanje u poljoprivredi i Carinsku upravu. Prozvao je čelne ljude tih institucija, Anicu Lucević i Mladena Barišića za neprovođenje zakona i pozvao premijerku Jadranku Kosor da ih kazni.

'Podaci o poljoprivrednim gospodarstvima nalaze se u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ali ravnateljica Anica Lucević već pet mjeseci odbija nam ih proslijediti iako je to njezina zakonska obveza', tvrdi Grivičić. Izrazio je sumnju da se u ovom slučaju radi o nepotizmu, a možda i korupciji s obzirom na  o da se u Agenciji nalaze podaci o potporama i subvencijama koje se isplaćuju poljoprivrednim gospodarstvima.

Predstavnici HPK-a naišli su na zid i u Carinskoj upravi koja im ne želi dati podatke o uvozu poljoprivrednih proizvoda. 'Trgovci koji ne otkupljuju ni kilogram voća od hrvatskih proizvođača od države dobivaju kvote za uvoz po povlaštenim uvjetima', upozorio je Frane Ivković, predsjednik odbora za voćarstvo. Spomenuo je kako voćari imaju indicije da je jedna trgovačka kuća uvezla velike količine jabuka iz Poljske i deklarira ih kao hrvatske, premda se, kako kaže, njihova kvaliteta ne može usporediti s našima.

Da bi se obranili od nelojalne konkurencije, voćari najavljuju osnivanje hrvatskog konzorcija u sastavu kojega će biti hrvatski proizvođači i dio domaćih trgovaca. 'Godišnje se uvozi voća u vrijednosti od 170 do 180 milijuna eura, a možemo proizvoditi sve osim banana i naranči', zaključio je Ivković.

'Raspolažemo informacijama da se sad pred žetvu uvozi pšenica pa se već priča da ima viška pšenice', rekao je Grivičić, kritizirajući Carinsku upravu. 'Očito je da se štite uvozni lobiji. Mi ne možemo znati što se sve uvozi, jer nam Carinska uprava ne želi dati podatke', rekao je Grivičić i još jednom pozvao državne institucije da se drže zakona. Pozvao je i da se provede stvarna inventura pšenice u silosima izražavajući sumnju da se 'papirnati podaci' ne poklapaju sa stvarnim stanjem.