ZA POTICANJE MORALNIH VRIJEDNOSTI

Mesić odlikovao bivše čelnike Daimlera

Bionic
Reading

Čelnici Daimlera od bivšeg predsjednika Stjepan Mesića dobili su ordenje za poticanje moralnih vrijednosti

Iako je bivši predsjednik Stjepan Mesić upletenost u Daimlerovo mito pri nabavi 210 vatrogasnih vozila nazvao besmislicom, činjenica je da je on prije i nakon potpisivanja ugovora održavao prisne odnose s Daimlerovim čelnicima, piše Poslovni dnevnik

Tri mjeseca prije kupnje vozila za 85 milijuna eura, u lipnju 2003. godine Mesić je odlikovao glavnog opunomoćenika Daimlera Matthiasa Kleinera Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, koji se dodjeljuje i za promicanje moralnih društvenih vrednota. Odlikovanje je Kleiner dobio za zasluge u promicanju suradnje Hrvatske i Njemačke te za humanitarni rad. Iste je godine tri puta u raznim njemačkim izaslanstvima ili zasebnim Daimlerovim posjetima kod Mesića bila i Juana Deutschman Grund, voditeljica predstavništva tvrtke za Hrvatsku. Bila je nadređena Peteru Heieru i Volkeru Schmidtu koji su vodili Debis IT koji je potpisao ugovore za vozila i koji su po nikada demantiranim informacijama smijenjeni zbog korupcije. U proljeće 2004. Mesić je posjetio Daimlerovu tvornicu u Stuttgartu i rekao: 'Bili bismo i uspješniji da smo naše velike sustave vezali uz europske, ali mi smo svoje uništili raznim nezakonitostima'.

Sve to ima drukčiju konotaciju nakon što je Daimler priznao mito u Hrvatskoj. Jednako kao i potpisivanje ugovora tadašnjeg SDP-ova ministra gospodarstva Ljube Jurčića s Debis IT-om, odnosno Volkerom Schmidtom odmah nakon sklapanja ugovora o vozilima. Tada se predviđala suradnja koja je trebala rezultirati hrvatskim izvozom od 650 mil. eura u Njemačku, a uvozom od 597 mil. eura do 2013. Kao uspješni primjeri suradnje navodili su se modernizacija TLM-a, gradnja tvornice ulja u Čepinu i vatrogasna vozila. Za posljednji je utvrđeno mito, a za prva dva je hrvatska morala otplaćivati kredite od 50 i 33 mil. eura.