NOVI PARTNERI ILI STEČAJ

Adriachem, Trimot i Imota opet se prodaju za jednu kunu

25.03.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) uputit će na sjednicu Vlade idućeg tjedna prijedlog da se raspišu javni pozivi pod posebnim uvjetima, za jednu kunu za prodaju državnih udjela u tri dalmatinske tvrtke - Adriachem, Trimot i Imota, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora HFP-a

Predsjednik Upravnog odbora HFP-a, ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je da je to u skladu sa zaključcima s prošlotjednog sastanka u Splitu sa sindikatima o problematici dalmatinskih tvrtki.

Čobanković vjeruje da će sve te tri tvrtke u predstojećim natječajima, koji se očekuju iza Uskrsa, pronaći kupce te tako riješiti dugogodišnje probleme poslovanja.

Za sve te tri tvrtke zadnjih nekoliko godina više puta su objavljivani natječaji pa i pod posebnim uvjetima, ali ponuditelja nije bilo, jer su sve opterećene velikih dugovanjima prema državnim i ostalim vjerovnicima te zaposlenicima.

Među njima najproblematičnija je tvrtka Adriachem iz Kaštel Sućurca koja od 2008. godine ima blokiran račun te ne obavlja djelatnost.

Na novom natječaju za 81,67 posto dionica Adriachema u državnom vlasništvu početna cijena bit će jedna kuna, a od ponuditelja će tražiti ispunjavanje nekoliko obveznih uvjeta među kojima je novost da se dospjele obveze prema HFP-u moraju podmiriti u roku pet godina, a ne kako je bilo prije, u roku 60 dana.

Slično vrijedi i za tvrtke Trimot i Imotu čijih će se 97,78 posto, odnosno 94,68 posto dionica također ponuditi za jednu kunu.

Razlika je što se za Trimot i Imotu (tvrtke s područja Imotskog) traži da ponuditelji dostave program restrukturiranja uz zadržavanje djelatnosti, kao i zadržavanje broja zaposlenih na rok od jedne godine, dok se za Adriachem to neće tražiti, nego će se trebati dostaviti program zbrinjavanja viška zaposlenih i poslovni plan koji može predviđati i novu poslovnu aktivnost u toj tvrtci.

Time bi se u slučaju Adrichema mogao izbjeći stečaj koji je neminovnost ako propadne i ovaj predstojeći natječaj, kazao je predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak

Predstavnik sindikata u Upravnom odboru HFP-a Ozren Matijašević također vjeruje da će se na predstojećim natječajima naći kupci za te tri tvrtke, jer će i rok natječaja biti nešto dulji nego obično odnosno 60 dana.

Na sjednici Upravnog odbora HFP-a bio je i ministar gospodarstva Đuro Popijač koji je današnje odluke Upravnog odbora ocijenio potvrdom da će se Vlada odlučno pozabaviti svim problematičnim tvrtkama u državnom ali i privatnom vlasništvu.

Bez rješavanja problema takvih tvrtki, teško se može napraviti nešto za bolje gospodarstvo i bez obzira koliko će vremena trebati to se mora riješiti, kazao je.

Ili će se za tvrtke naći novi partneri, ili će neke od njih u stečaj, ili će biti neka druga rješenja, agonija u kojem se nalaze ne samo dalmatinske tvrtke nego i u drugim gradovima, mora se zaustaviti, zaključio je Popijač.