GLOBALNO RAZMIŠLJANJE

Todorića ne zanima Mercator

Bionic
Reading

Težimo za investicijama koje su veće od Mercatora i koje su na internacionalnom tržištu, tvrde iz Agrokora

Agrokor trenutno nema interesa za Mercator, izjavio je u intervjuu Poslovnom dnevniku Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik Agrokora za strategiju, spajanja i preuzimanja.

"Mi u konačnici želimo od Agrokora stvoriti globalnu kompaniju. To ne možemo ostvariti preko Mercatora", objašnjava potpredsjednik Agrokora dodajući kako je tržište i potencijal Slovenije već dobro saturirano, Mercator ima 60 posto udjela i pitanje je koliki bi rast mogao biti ostvaren.

S druge strane, ima veliki broj drugih tržišta poput Ukrajine, Rusije, Turske u kojima prvih deset igrača kontrolira 5 do 15 posto ukupnog tržišta što znači da ona imaju veliki potencijal konsolidacije. Onaj tko ju bude predvodio, bit će pobjednik u budućnosti, izjavio je Crnjac.

Govoreći o zaduženosti hrvatske i slovenske kompanije, potpredsjednik Agrokora je naveo kako Mercator godinu planira završiti sa 5,5 puta EBIDTA na neto dug, što znači da se Agrokor može zadužiti još 50 posto više. "Ali nitko u Sloveniji ne spominje da je Mercator prezadužen, a oko Agrokora se stvara velika neistina", kazao je Crnjac.

Naime, prošlu je godinu hrvatska kompanija završila s omjerom neto duga od 3,6 puta EBITDA ili nešto više od 7 milijardi kuna, što je oko 26 posto izloženosti u odnosu na ukupne prihode. U red problematičnih kompanija, kazao je Agrokorov menadžer, ulaze one čiji je neto dug 5 puta EBITDA, "što znači da smo drastično ispod parametra koji signalizira prezaduženost".

Prema Crnjacovim riječima Agrokor je u prvih 14 dana nove godine ispregovarao dodatnih 80 milijuna eura novih kreditnih limita s bankama, od kojih će najveći dio u 2009. biti usmjeren u nove investicije odnosno u razvoj maloprodaje - gradnju novih objekata u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.