PROPALA DRŽAVNA INVESTICIJA

U Sušionici Vrpolje isparilo 7,5 milijuna eura

05.03.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Od puštanja u rad suvremene Sušionice voća i povrća u Vrpolju prošlo je osam godina, no u pogonima tvrtke, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 7,5 milijuna eura, od 2002. godine do danas osušeno je tek 5.000 tona mrkve i peršinovog lista iako je kapacitet sušača 2,5 tona voća i povrća na sat. Sušionica, čiji je većinski vlasnik država, gomila gubitke, a preostali radnici koji već šest mjeseci nisu primili plaću traže da se do 7. ožujka pronađe rješenje kojim bi se okončala njihova agonija

Ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve, radnici planiraju krenuti put Zagreba, pred Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski fond za privatizaciju. 'Radnici Sušionice, sa mnom na čelu, podići će šator pred Hrvatskim fondom za privatizaciju i tamo ćemo 'kampirati' dok se ne isplate plaće radnicima i dok se ne pronađe konkretno rješenje problema Sušionice. Radnici neće štrajkati glađu, jer gladuju i bez štrajka, s obzirom da od kolovoza prošle godine nisu primili plaću. Vlasnik Sušionice, dakle država, od rujna 2004. godine ne plaća ni mirovinske ni zdravstvene doprinose radnicima, a žiroračun tvrtke je u blokadi od travnja 2007. godine. Zbog lošeg gospodarenja države vlastitom imovinom, dug Sušionice prema istoj toj državi popeo se na čak 102 milijuna kuna', izjavio je za tportal Slavko Kotromanović, regionalni povjerenik PPDIV-a za Slavoniju i Baranju, pojašnjavajući začarani krug u kojem se već godinama vrte i tvrtka i njeni zaposlenici.

Suvremena Sušionica voća i povrća u Vrpolju jedina je takva tvrtka u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. S radom je počela 2002. godine, a osnivači društva su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Županija brodsko-posavska, Đuro Đaković Holding i Općina Vrpolje. U obećavajući projekt, koji se u međuvremenu pretvorio u novi Obrovac, uloženo je 7,5 milijuna eura, a jamstvo za kredite dala je Vlada. Država je danas 90-postotni vlasnik Sušionice, dok 10 posto vlasništva ima Holding Đuro Đaković.

Slavko Kotromanović

Iako je bez konkurencije u regiji, u osam godina postojanja Sušionica voća i povrća, smještena u srcu Slavonije, nije proradila punim kapacitetom. Uzrok lošeg poslovanja je, kako kaže Kotromanović, u tome što država nije osigurala obrtna sredstva za proizvodnju, zbog čega Sušionica nije mogla servisirati kooperante, što je pokrenulo lavinu problema i zakočilo proizvodnju. Od 41 radnika, koliko ih je bilo u prvoj godini rada, broj se smanjio na tek 19 zaposlenih kojima država-vlasnik danas duguje šest plaća, a dug, zajedno s doprinosima koji nisu uplaćeni od 2004. godine, iznosi 6,5 milijuna kuna.

Sušionica već četiri godine nema predsjednika Uprave, a Kotromanović za to odgovornim smatra i HDZ-ovog saborskog zastupnika Šimu Đurđevića koji je, kako kaže, kao predsjednik Skupštine osnivača odgovorna osoba za imenovanje Uprave društva.

Iako je direktorova kancelarija već godinama prazna, radnici, mada neplaćeni, svaki dan uredno dolaze na posao, a zbog života na rubu egzistencije traže od države da što prije objavi javni poziv za prodaju Sušionice da bi se što prije pronašao novi vlasnik koji će posrnuloj tvrtki dati spasonosnu injekciju svježeg kapitala.

'Jedino rješenje je javni poziv za prodaju i svjež kapital. Država mora podmiriti sva dugovanja prema radnicima, dakle neplaćene doprinose i šest neisplaćenih plaća, a tražimo i da javni poziv za prodaju Sušionice Vrpolje bude pod istim uvjetima kao što je to bilo za VUPIK i Belje, uz otpis svih potraživanja te uz obavezu da ponuditelj održi djelatnost, odnosno da raspolaže sredstvima koja bi osigurala nastavak proizvodnje uz postojeću razinu zaposlenosti. Novi bi vlasnik trebao odmah u startu uložiti 10 milijuna kuna u proizvodnju da bi ona krenula u 100-postotnom kapacitetu, odnosno ukupno 100 milijuna kuna svježeg kapitala u narednih pet godina', kaže Kotromanović.

Dodaje da se zna da ima zainteresiranih kupaca za Sušionicu, ali da nema dovoljno političke volje za prodaju. Često spominjano pismo namjere slavonskobrodske tvrtke Hlad, u čije je vlasništvo ušao Quaestus, fond Borislava Škegre, Kotromanović nije želio komentirati. No istaknuo je da odbijanje potencijalnih kupaca Sušionice otvara prostor sumnjama da bi je zbog atraktivne lokacije na kojoj se nalazi, uz autocestu Zagreb - Beograd te u blizini koridora 5C, neki možda željeli prenamijeniti u skladište, što, kako kaže, ne dolazi u obzir jer i proizvodnja i radna mjesta moraju biti sačuvani.