JAVNO-PRIVATNI SUKOB

Orco podiže tužbu protiv Hrvatske

Bionic
Reading

Grupacija Orco Property namjerava pokrenuti tužbu protiv Hrvatske na međunarodnom sudu kako bi zaštitio svoje investicije u hotele Sunčani Hvar, saznaje Poslovni dnevnik

Dragan Lazukić, regionalni direktor Orca i član Nadzornog odbora Sunčanog Hvara, tu informaciju nije želio niti potvrditi niti demanirati, tek je, piše Poslovni dnevnik, priznao da nakon prošlotjedne Skupštine na kojoj je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) odbio sve prijedloge za osiguranje stabilnosti Sunčanog Hvara Orco sa stručnjacima analizira koji su mogući daljnji potezi.

Iako suradnja dvaju partnera već niz godina zapinje, okidačem se za ovakav rasplet je HFP-ovo držanje na posljednjoj Skupštini dioničara, na kojoj je umjesto predsjednika HFP-a Vedrana Duvnjaka bila predstavnica Fonda koja je odradila formalno (ne)izglasavanje odluka, dok je on na hodniku zgrade medijima iznosio oštre kritike na račun Orca i najavio preokret u rješavanju problema u Sunčanom Hvaru kroz prodaju novom strateškom partneru. Što su tada predstavnici Orca prvi put čuli, ističe Poslovni dnevnik.

Iščitavaju li se pak detalji iz sporazuma o JPP-u između Orca i HFP-a (koji je objavljen još 2007.), obje su se strane obvezale 'uložiti svoje najbolje napore kako bi se svi eventualni sporovi koji bi proistekli rješavali sporazumno'. Ne uspije li se takvo rješenje postignuti u roku od 30 dana, sporazum predviđa rješavanje spora Orca i HFP-a arbitražom prema pravilima arbitraže Međunarodne trgovačke komore.

No osim s HFP-om, u vezi sa sporazumima o JPP-u Orco namjerava pokrenuti za Hrvatsku još neugodniji spor - tužbu protiv hrvatske države zbog toga što nije zaštitila ulaganja. Za vođenje takvog spora najizglednije je, piše Poslovni dnevnik, da bi se on vodio sukladno odredbama ugovora o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja između Hrvatske i Luksemburga, gde je registriran Orco. Taj ugovor predviđa rješavanje spora mirenjem ili arbitražom Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID), koji je osnovan Konvencijom o rješavanju ulagačkih sporova između država i državljana drugih država u Washingtonu 1965., a postoji i mogućnost osnivanja arbitražnog suda prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).