DOLAZI NA NAPLATU PRVI KREDIT

Jurčić: Podravka ima novac

25.01.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Ne znam je li Fima platila 107 milijuna kuna koje duguje za kredit Erste Factoringa, ali Podravka taj novac ima tako da poslovanje tvrtke neće biti ugroženo, izjavio je za Banka.hr Ljubo Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora koprivničke tvrtke

Danas istječe rok do kada varaždinska Fima treba platiti kredit Erste Factoringu za koji je jamac bila Podravka. Ukoliko to Fima ne učini taj će iznos vjerojatno u utorak stići na naplatu Podravci i to će biti prva naplata dugova nastalih u aferi Podravka.

Jurčić je pojasnio da se potencijalne štete trenutačno procjenjuju na oko 310 milijuna kuna. Od tog iznosa 107 milijuna kuna se odnosi na kredit Erste Factoringu, 80 milijuna kuna iznosi kredit Fima Grupi, 10 milijuna kuna kredit tvrtke Gradec, 65 milijuna kuna kredit SMS-a te depozit OTP-u iznosi 6,2 milijuna eura (oko 45 milijuna eura).

U slučaju da Podravka u sljedeća dva-tri dana podmiri Fimin dug, Jurčić je najavio, piše Banka.hr da će koprivnička tvrtka tražiti povrat novca regresnim pravom te provjeriti može li se dug naplatiti i na neki drugi način. U svakom slučaju Jurčić ne odbacuje mogućnost da će Podravka uspjeti naplatiti svoja potraživanja.

Također, Jurčić je najavio da će Podravka najvjerojatnije idući tjedan izaći u javnost s nerevidiranim izvješćem o rezultatima poslovanja kako bi i na taj način postavili princip transparentnosti. 'U posljednja dva mjeseca od kada sam na čelu Nadzornog odbora nisu se pojavile nikakve nove dubioze i prikriveni dugovi koji bi mogli ugroziti financije kompanije te mogu reći da je situacija 99 posto pod kontrolom', istaknuo je Jurčić za Banku.hr.

Tijekom ove godine Podravci na naplatu ukupno dospijeva 365 milijuna kuna. Jurčić kaže da je s bankama dogovorena odgoda ili reprogramiranje otplate nekoliko kredita, te da će zbog toga u konačnici vratiti barem 10 posto manje tj. oko 36 milijuna kuna manji iznos.