MALI GODIŠNJI ODMOR

HEP, Hrvatske šume i Podravka spojili Božić s Novom

29.12.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Zaposleni Hrvati pravi su majstori kada je u pitanju izostajanje s posla i spajanje neradnih dana, no u tome se očito ističu i neke državne tvrtke koje su 'spojile' Božić i Novu godinu. Time su svojim zaposlenicima osigurale između sedam i 11 slobodnih dana, odnosno pravi mali godišnji odmor

Riječ je o Hrvatskoj elektroprivredi i Hrvatskim šumama, tvrtkama kojima su kolektivni godišnji odmori, kako ističu, tradicija.

Direktor Uprave Hrvatskih šuma, Darko Vuletić, tvrdi da će njegovi zaposlenici biti slobodni sve do 4. siječnja 2010. Tako u ovom trenutku u Hrvatskim šumama odmor koristi čak 8000 zaposlenika!

- U našoj tvrtki svake godine povezujemo Božić s Novom godinom, kod nas je to uobičajeno. U tom razdoblju jednostavno ne možemo raditi jer za to nemamo uvjete. Tu ponajprije mislim na vremenske neprilike, snijeg, blato... No proizvodnja ne pati, oko 1000 radnika je 'stand by', iako i njih vodimo kao zaposlenike na godišnjem - tvrdi Vuletić.

Slično je i s HEP-om, koji koristi kolektivni godišnji odmor. U zimskom razdoblju odmor u HEP-u traje sedam ili osam dana.

- Točno je da smo na kolektivnom godišnjem, ali ne mogu potvrditi odnosi li se to na cijelu HEP-ovu grupu. Odmore koristimo ljeti i zimi, s time da u ljetnim mjesecima oni traju 15 dana. Ipak, treba istaknuti da sve naše dežurne službe rade i da nema problema u poslovanju - kaže Radimir Milišić, glasnogovornik HEP-a.

Uz državne tvrtke, svoje su pogone nakratko zaustavila i neka privatna proizvodna poduzeća.

Naime, riječ je mahom o tvrtkama kojima se financijski više isplati ugasiti pogone na desetak dana, nego ih “paliti i gasiti” u vrlo kratkom razmaku, kao što je to razdoblje između Božića i Nove godine.

Tako će zaposlenici Podravke također biti slobodni do 4. siječnja. Već dva dana poslije Hrvati slave Sveta tri kralja, pa nije isključena mogućnost da zaposlenici iskoriste i slobodan utorak, dan prije blagdana, kako bi produljili svoj odmor.

- Kod nas je to uobičajeno, više nam se isplati na malo dulje razdoblje ugasiti strojeve. Nužne službe rade, a od ponedjeljka 4. siječnja ponovno krećemo na posao - kaže glasnogovornica Dijana Jendrašinkin.

U Atlantic grupi pak napominju da nemaju kolektivni godišnji odmor, ali da 'zaposlenici koriste godišnji onoliko koliko mogu'. Tako nije isključena mogućnost da zaposlenici i u toj tvrtki u sklopu godišnjeg odmora iskoriste tek nekoliko radnih dana između Božića i Nove godine. Njihov se odmor time znatno produljuje.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca ističu da spajanje blagdana negativno utječe na poslovanje državnih, ali i privatnih tvrtki.

- Spajanje blagdana u javnim poduzećima izaziva istu situaciju u privatnim tvrtkama, a to može prouzročiti imobilizaciju poduzeća. U svakom slučaju, državne tvrtke moraju unaprijed voditi računa o spajanju blagdana, odnosno maksimalno racionalizirati svoje poslovanje - smatra Bernard Jakelić, v.d. direktora HUP-a.