DOGOVOR HUP-A I VLADE

Za pola godine niže vodne naknade

07.12.2009 u 13:08

Bionic
Reading

U idućih pola godine trebalo bi doći do smanjenja cijene vodnih naknada koje plaćaju gospodarstvenici i građani, dogovoreno je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) aktivno će sudjelovati u radu na podzakonskim aktima iz vodnog gospodarstva kako bi se došlo do novog modela obračuna naknada.

'Već dugo tražimo smanjenje parafiskalnih nameta kroz vodne naknade. Nadam se da ćemo do toga uskoro i doći', rekao je potpredsjednik GSV-a Ivica Mudrinića

Državni tajnik Zdravko Krmek, istaknuo je kako prema novom zakonu o vodama nitko ne može kupiti izvorište, rijeku i bilo koji drugi vodni resurs. Isto tako, zabranjena je svaka eksploatacija šljunka i pijeska pored rijeka i vodotoka te više vodovodna i kanalizacijska mreža ne mogu doći u privatne ruke.

Gradovi i općine će i dalje samostalno određivati cijenu vode, ali sada će to morati potvrditi i Vijeće za vodne usluge. Osim toga, naveo je Krmek, izvršena je decentralizacija prihoda za financiranje vodnog gospodarstva.

Tako će županije određivati visinu i namjenu naknade za navodnjavanje, a ne kao dosad država. Dok naknadu za razvoj mogu samostalno uvesti gradovi i općine koje odluče da treba uložiti nova sredstva u vodovodnu ili kanalizacijsku mrežu.

'Novi zakon o financiranju vodnog gospodarstva nije uveo nijednu novu naknadu. Štoviše, ukinuta je naknada za pijesak i šljunak budući da je zabranjena eksploatacija tog materijala', rekao je Krmek.