IZAŠAO PRED ŠTRAJKAČE

Pevec: Nemam ništa više od ove košulje na sebi!

23.11.2009 u 14:11

Bionic
Reading

Stotinjak radnika Peveca koji nisu primili plaću za rujan i listopad jutros je prosvjedovalo ispred trgovačkog centra u Jankomiru, u zapadnom dijelu Zagreba

Radnici su onemogućili upravi ulaz u centar na Jankomiru, zahtijevajući odgovor na pitanje kad će plaća. Ogorčeni su situacijom u kojoj im je zbog neisplaćenih plaća ugrožena egzistencija i traže da se Pevecu odblokira račun kako bi se isplatila plaća za rujan i troškovi prijevoza. Iz Sindikata radnika trgovine Hrvatske uputit će se pismo Poreznoj upravi i predsjednici Vlade Jadranki Kosor, kako bi se organizirao sastanak kojem bi se s premijerkom našli predstavnici banaka, dobavljača, Ministarstva financija, sindikata, Zdravko Pevec i Josip Baotić. Prema procjeni sindikata, dugovanja za plaće iznose oko 4,5 milijuna kuna za mjesec.

Vlasnik Peveca Zdravko Pevec, u društvu supruge Višnje, izašao je pred pobunjene radnike i uvjeravao ih da nije u ništa boljem položaju od njih, pokazujući da mu je hladno i jedino što ima je košulja koju nosi(?!).

Dubravko Bolarić iz Kutine, zaposlenik Peveca u kojem radi i njegova supruga, kaže da su ovim prosvjedom pokazali upravi da su i oni živi. 'Uprava objašnjava da su ih blokirale banke i država, slušamo samo pusta obećanja već tri mjeseca, nitko nas nije dosad ništa pitao. Stižu mi opomene od Zabe za kredit, što ću ja za Božić?!'

Zavlačenje s plaćama zaposlenik Josip Vešligaj prošao je već u jednoj propaloj firmi - Čazmatransu: 'Vjerujem da Pevec ima novca i da radi preko više računa, dobiva se na vremenu, a Josipu Baotiću su u prvom redu isplate bankama.' Uprava je, priča Vešligaj, tražila od radnika da se strpe do Nove godine bez plaće, samo bi dobili gablec i 500 kuna kredita za robu, koji bi im se kasnije oduzeo od plaće. 'Što da radim s brusilicom? Prijete mi iskapčanjem struje i stižu mi opomene za neplaćeni kredit. Ne vjerujem da će se postići dogovor, mislim da sve vodi štrajku', ogorčen je Vešligaj.

Zora Radetić iz Sindikata radnika trgovine Hrvatske ogorčena je na banke, koje su razlučni vjerovnici i 'ponašaju se nedolično i osiromašuju ljude' i državu koje je preblagonaklona prema njima. Kako državi godinama plaćaju doprinose i poreze, iz čega se izdvaja za brodogradilišta, radnici Peveca smatraju da je vrijeme da im država pomogne: 'Banke bi trebale snositi rizik, a ne radnici. Radnici nisu na prodaju! Država mora pokazati volju da 3.000 ljudi ne bi gladovalo.'

Nezadovoljna medijskim praćenjima propasti tvrtke, Zora Radetić je kazala da je 'medijima najvažnije da Pevecov sin vozi dvjesto na sat, a što će biti sa 3.000 ljudi, nije im bitno'.

Zdravko i Višnja Pevec s prosvjednicima

Direktorica financija Nives Jambrešić, uputila je jutros radnicima pismo u kojemu mole za strpljenje, objašnjavajući da zato što su Ministarstvo financija i banke blokirali račun sav novac koji sjedne na račun odlazi u državni proračun:

'Svaki daljnji prosvjed ili štrajk bitno ugrožavaju nastojanje da nađemo novog strateškog partnera, a samim tim i sebi osiguramo isplatu osobnog dohotka.'

Radnike se uvjerava da su moguća dva rješenja: jedno je osnivanje nove tvrtke, koja nije u vlasničkom odnosu sa sadašnjom tvrtkom Pevec, u koju bi prešli radnici sa svim pravima, dobavljači i roba, a potpisali bi se i ugovori o najmu prostora. Druga je varijanta dokapitalizacija stranih fondova, koji bi ušli kao većinski vlasnici.