U DRŽAVI JE SPAS

Radnici Peveca traže deblokadu računa

20.11.2009 u 11:40

Bionic
Reading

Radnici Peveca traže od države da povuče blokadu računa trgovačkog lanca, koju je prije mjesec dana aktiviralo Ministarstvo financija zbog poreznog duga od stotinjak milijuna kuna

Kako doznajemo u Pevecu, Zdravko i Višnja Pevec su pred pronalaženjem strateškog partnera, koji je spreman uložiti u kompaniju, ali država želi provjeriti porijeklo novca. U tvrtki Pevec upravo traje organiziranje radnika i predstavnici radnika traže način kako da se obrate državnim tijelima i zamole odblokiravanje računa. Naglašavaju da to čine prije svega zato što žele sačuvati radna mjesta.

'Tražimo pomoć države, da na dan-dva odblokira račun Peveca kako bi se mogle isplatiti plaće. Nikome nije u cilju, ni državi ni Pevecu da dvije-tri tisuće ljudi ostane bez radnog mjesta', izjavio je za tportal Saša Davinić, predstavnik radnika Pevec trgovine.

Naime, dosadašnje dvije tvrtke-spasioci, koje je pronašao Zdravko Pevec tvrdeći da su spremne kreditirati posrnulu kompaniju, izazvale su sumnju među bankama i vjerovnicima, koji su optužili vlasnika za pranje novca, preko off-shore kompanija.

S druge pak strane, nestrpljenje radnika je razumljivo, jer kako doznajemo, u Pevecu već dva mjeseca kasne plaće, a nije rijedak slučaj da je u trgovačkom lancu zaposleno dvoje supružnika, pa propast tvrtke ugrožava egzistenciju brojnih obitelji. Ipak, predstavnici radnika kazali su nam da ne žele štrajk koji nikome neće pomoći.

Kako bi naplatile svoja potraživanja, banke su već počele plijeniti imovinu Peveca, Podravska banka pokrenula je ovrhu nad hotelom Picok u Đurđevcu, a navodno i OTP banka preuzima beogradski Pevec.

U mnoštvu neslužbenih informacija, pojavila se i ona o mogućem preuzimanju bjelovarske tvrtke od Delte - srpskog biznismena Miroslava Miškovića. U Delti su nam kazali da 'nisu razmišljali o kupnji Peveca, ali da nije stigla ni službena ponuda'.

Među nezadovoljnim vjerovnicima kruži glasina da Zdravko Pevec preko tvrtki u Beogradu, Banja Luci i Skopju, izvlači novac iz Hrvatske. Umjesto da se novac za robu isplaćuje dobavljačima, navodno se preko strane banke prebacuje na račun nove tvrtke. No poznavatelji stanja u kompaniji, odbacuju ovu teoriju, objašnjavajući da Pevec u susjednim zemljama opskrbljuju tamošnji dobavljači, dok hrvatski centri nemaju robe na zalihama koja bi se slala sestrinskim tvrtkama.