5 DO 12 - GODINU DANA POSLIJE

Poslodavci traže novu ekonomsku politiku

21.10.2009 u 13:36

Bionic
Reading

'Vrijeme je za društveni konsenzus o novoj ekonomskoj politici. Premijerka Kosor mora privesti sebi najbolje ljude koje ova zemlja ima da bismo ostvarili preduvjete za izlazak iz krize', istaknuo je Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, u obraćanju novinarima povodom godišnjice predlaganja prvih konkretnih mjera za ublažavanje krize

U osvrtu na učinke Vladinih antirecesijskih mjera, Ivan Miloloža, vlasnik Munje, naglasio je da je jedina učinkovita mjera bila promotivna kampanja u turizmu, iako niti ona nije bila presudna za turističke rezultate. 'S uvođenjem skraćenog radnog tjedna kasnilo se nekoliko mjeseci, a nakon što je Vlada prihvatila 'neradni petak', pokazalo se da je tu mjeru gotovo nemoguće provesti', rekao je Miloloža.

Vladimir Ferdelji, predsjednik CRO industrije, rekao je da su poslodavci u veljači prognozirali gubitak 150 radnih mjesta dnevno u industriji, a pokazalo se da su rezultati još gori. 'Svakog radnog dana gubimo 160 radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, što je veličina jedne srednje tvrtke', tvrdi Ferdelji. On je iznio i porazni podatak da je trenutno hrvatska industrijska proizvodnja na razini 70 posto proizvodnje u davnoj 1990. godini.

Na novinarski upit kakve su bile reakcije stranaka na prijedloge HUP-a o političkom konsenzusu, Damir Kuštrak je odgovorio da postoji odvažnost nade, aludirajući na Obamino prizivanje novog tipa politike. Novi tip ekonomske politike koji zazivaju poslodavci bazira se na okretanju proizvodnji i stvaranju novih vrijednosti, pri čemu izvoz treba biti u prvom planu. 'Ako se političke stranke mogu dogovoriti oko promjena Ustava, onda bi se valjda trebale moći dogovoriti i oko promjene ekonomske politike', rekao je Kuštrak.

Na upit kakav je stav poslodavaca o proračunu za 2010. godinu, Ivan Miloloža rekao je da se trebaju učiniti reforme unutar 87 posto proračuna, što Vlada ne želi dirati pod izlikom da su to stečena prava.