POTRAGA ZA MENADŽERIMA

Vladimir Šelebaj ulazi u upravu Peveca?

13.10.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Nakon što je s vjerovnicima Peveca dogovoreno da u novoj upravi budu Danijel Pevec, sin Zdravka Peveca, te Marinko Benić iz revizorsko-konzultantske kuće KPMG, još se traži treći član uprave posrnule bjelovarske kompanije

Još jedno mjesto člana uprave trebao bi preuzeti neovisan menadžer, prihvatljiv vjerovnicima, dobavljačima i vlasniku Zdravku Pevecu. Kako neslužbeno doznajemo, nakon što su to mjesto odbili Damir Firšt, Drago Munjiza, Boris Teški i još neki iskusni krizni menadžeri, kao novo rješenje spominje se Vladimir Šelebaj Sellier, nekadašnji menadžer u Glumina banci, Privrednoj banci, Elanu i Diokiju, koji se zadnjih godina bavio televizijskom produkcijom.

Široj javnosti poznat je i kao suprug HTV-ove novinarke i voditeljice Dijane Čuljak-Šelebaj. Vladimir Šelebaj na naš upit o angažmanu oko spašavanja tvrtke Pevec samo je kratko odgovorio: 'Nemam komentara.' Iz sjedišta bjelovarske tvrtke kazali su nam kako 'konačan sastav uprave još nije poznat, jer još traju pregovori'.

No, osim mjesta predsjednika uprave, banke, vjerovnici i vlasnici Peveca imaju još natezanja oko nekoliko spornih i prilično bitnih stvari. Jedno se tiče strateškog partnera, tvrtke SR Machinenbau, koja bi Pevecu trebala osigurati 20 milijuna eura, od čega bi 15 išlo dobavljačima, a pet za tekuće troškove. Zalog tom partnerstvu je zemljište u vlasništvu Peveca na kojemu bi inozemna tvrtka navodno gradila tvornicu solarnih ćelija. Bankama je tvrtka-spasiteljica prilično sumnjiva, budući da surađuje s off-shore kompanijom koja je na švicarskoj crnoj listi, pa bankari traže provjeru porijekla novca. Iako je predstavnik SR Machinenbaua u izjavi za HRT-ov 'Dnevnik' jučer tvrdio da je njihovo sjedište tvrtke u Njemačkoj, preko interneta je vidljivo da je ova mikrotvrtka švicarska.

Vjerovnici nisu suglasni ni po pitanju ulaska u vlasničku strukturu Peveca, što je jedan od prijedloga Peveca u provođenju restrukturiranja. Očekuje se da će usklađivanje interesa vjerovnika i iznošenje njihovog konačnog stava oko ulaska u vlasništvo potrajati desetak dana. Iz bankarskih krugova doznajemo da ni sve banke nisu jednoglasne oko rješenja za Pevec: konkretno, Hypo banka bi, s obzirom na raniju praksu, još i mogla prihvatiti pretvaranje potraživanja u temeljni kapital, ali Raiffeisen banka odlučno odbija takav zahtjev, svjesna da bi joj se u slučaju prihvaćanja mogla pokrenuti cijela lavina sličnih zahtjeva. Ni dobavljači nisu skloni tom rješenju jer u njihovom lancu' je na cijeni 'živ novac', a ne suvlasništvo u tvrtki koju tek treba ozdraviti.

Jedan od naših sugovornika iz poslovnih krugova uvjerava nas da Zdravko Pevec putem medija pritišće vjerovnike kako bi prihvatili ulazak u vlasničku strukturu i otpis dijela potraživanja. Potkrjepljuje to informacijom da je pismo vjerovnicima prvo poslano medijima, a tek onda bankama i dobavljačima. A brine ih i nova retorika koja se pojavljuje na zajedničkim sastancima s vjerovnicima. Ponašanje Zdravka Peveca uspoređuje s Fikretom Abidćem, kontroverznim bosanskim poduzetnikom, poznatim po manipulaciji masama. 'Teško će se pokrenuti poslovanje tvrtke ako nam se bude prijetio izlaskom kamiona na cestu', kaže nam jedan od sugovornika, sudionik učestalih sastanaka između vjerovnika i predstavnika Peveca.

U sinoćnjoj izjavi u HRT-ovom 'Dnevniku', Zdravko Pevec na pitanje novinara što će biti s četiri tisuće zaposlenika njegove tvrtke, odgovara da je njihova sudbina u rukama vjerovnika, banaka, države i 'njih samih', izbjegavajući spomenuti i vlastitu odgovornost.