BORBA PROTIV DEFICITA

Velika Britanija kreće u privatizaciju

12.10.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Očekuje se da će britanski premijer Gordon Brown objaviti plan kako da se rastući budžetski deficit smanji prodajom državne imovine u vrijednosti 16 milijardi funti (17,2 milijarde eura), javljaju u ponedjeljak britanski mediji

U planu je prodaja tunela ispod La Manchea koji povezuje Britaniju i Francusku te udjela u konzorciju URENCO koji obogaćuje uran i prodaje ga nuklearnim elektranama širom svijeta. Na prodaju će biti ponuđen i lanac kladionica za konjske utrke Tote, Dartford Crossing, ključni cestovni prijelaz na Temzi istočno od Londona, te tvrtka Student Loans Company.

U prvom krugu privatizacije britanska vlada bi trebala prikupiti pet milijardi dolara. Izvjestitelji smatraju da je cilj takve prodaje državne imovine izbjegavanje povećavanja poreza, odnosno smanjivanja javnih službi, kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Proračunski deficit britanske države posebno je dramatično porastao u posljednjih godinu dana, otkada je izbila globalna ekonomska kriza.

Opozicijska Konzervativna stranka, koja predlaže drastično smanjenje javnih službi, priopćila je da je prodaja države imovine 'najvjerojatnije potrebna, ali da nije zamjena za dugoročni plan smanjivanja budžetskog deficita'.