NIŠTA NE POMAŽE

Na svjetskim burzama vlada oprez

22.12.2008 u 09:34

Bionic
Reading

Ulagači na svjetskim burzama bili su prošloga tjedna vrlo oprezni jer neprestano stižu vijesti o daljnjem slabljenju svjetskih gospodarstava, pa ih na kupnju dionica ne potiču ni smanjenja kamatnih stopa, ni najave drugih mjera za pomoć gospodarstvima

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks pao 0,7 posto, na 8.579 bodova. S&P 500 indeks porastao je, pak, 0,8 posto, na 887 bodova, dok je Nasdaq indeks osvojio 1,5 posto, dosegnuvši 1.564 boda.

Prošli je tjedan dobro počeo. U utorak su cijene dionica na Wall Streetu skočile više od 4 posto, nakon što je Fed smanjio ključnu kamatu za najmanje 0,75 postotnih bodova, čime ju je sveo u raspon od nula do 0,25 posto, što nikada prije nije zabilježeno. Uz to, američka središnja banka priopćila je da će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi potaknula rast gospodarstva i održala stabilnost cijena.

"Na ovaj način Fed je pokazao da će biti vrlo agresivan u borbi protiv najduže recesije u posljednjih četvrt stoljeća. Pokazao je i da će učiniti sve što može kako bi potaknuo gospodarstvo i stabilizirao financijsko i tržište nekretnina", kaže Jim McDonald, strateg u tvrtki Northern Trust.

Nakon Fedova poteza uslijedio je snažan rast cijena dionica u financijskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora u utorak skočio 11 posto.

Kako je Fed u svom priopćenju najavio i daljnji otkup dužničkih vrijednosnih papira povezanih s hipotekama, što bi moglo potaknuti kreditiranje i kupnju kuća, snažno su porasle i cijene dionica u građevinskom sektoru. Dow Jones indeks sektora stanogradnje skočio je u utorak više od 11 posto.

No, već drugi dan euforija je splasnula, a ulagače počelo brinuti bujanje javnog duga.

"Mislim da su svi već zabrinuti zbog golemog duga i likvidnosti u sustavu, što bi moglo ponovno potaknuti rast inflacije", kaže Robert Francello, analitičar u fondu Apex Capital.

Na gotovo nulu ili, točnije, 0,1 posto ključnu kamatu smanjila je i japanska središnja banka. No, i to je prošlo bez reakcije ulagača.

Ni poticajne mjere vlasti ne uspijevaju ohrabriti ulagače.

Iz Bijele kuće objavljeno je u petak da će General Motors i Chrysler dobiti 13,4 milijarde dolara kredita, ali će se morati restrukturirati. Kreditna sredstva bit će izdvojena iz programa za sanaciju banaka, tzv. TARP-a, a proizvođači će dobiti dodatne četiri milijarde dolara u veljači, pa će ukupna pomoć dosegnuti 17,4 milijarde dolara. Ford je, pak, objavio da će zasad nastaviti poslovati bez pomoći vlade.

Pomoć automobilskoj industriji ispočetka je izazvala skok vodećih indeksa na Wall Streetu, no kasnije je entuzijazam splasnuo, s obzirom da je GM-u i Chrysleru odobreno relativno kratko vrijeme za rješenje njihovih problema.

Među najvećim gubitnicima bio je prošloga tjedna energetski sektor jer je cijena nafte potonula ispod 34 dolara po barelu, što je njezina najniža razina od veljače 2004. godine, i to premda je OPEC odlučio smanjiti proizvodnju za 2,2 milijuna barela dnevno, što je najveći rez proizvodnje u povijesti OPEC-a. Zbog toga su prošloga tjedna osjetno pale cijene dionica Exxon Mobila i Chevrona.

Na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica blago porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,1 posto, na 4.286 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze osvojio 0,7 posto, dosegnuvši 4.696 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 4,3 posto, na 8.734 boda.