STOJIĆ O PADU BDP-a

'Vlada može zatražiti rezanje plaća'

31.08.2009 u 15:27

Bionic
Reading

Podatak o padu BDP-a na godišnjoj razini od 6,3 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju uglavnom je u skladu s procjenama analitičara u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

"Najnoviji podatak uglavnom je u skladu s našim očekivanjem pada domaćeg BDP-a u drugom tromjesečju od 6,1 posto", kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja.

Iako prva procjena BDP-a ne sadrži detaljni pregled utjecaja komponenti BDP-a, Stojić ističe kako je jasno da su najveći negativni utjecaj na pad BDP-a imali osobna potrošnja, investicije i zalihe. Pozitivan doprinos BDP-u, pak, dala je neto trgovina.

Državni zavod za statistiku danas je objavio da je, prema prvoj procjeni tromjesečnog BDP-a, hrvatski BDP u drugom tromjesečju ove godine bio realno manji za 6,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008. godine. Ta je stopa nešto niža od one iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja kada je BDP realno bio manji za 6,7 posto prema prvom tromjesečju 2008. godine.

"Implikacija ovog podatka na domaće javne financije jest da sada Vlada, nakon dva uzastopna tromjesečja pada BDP-a, ima podlogu da zatraži pregovore sa sindikatima o reviziji kolektivnih ugovora o plaćama i dodacima na plaće. Politika plaća bit će vrlo važan parametar za proračun za 2010. godinu", napominje Stojić.

Također, Stojić smatra da će se ovako negativan trend održati i u drugoj polovini ove godine.

"Najnoviji podatak o BDP-u, u kombinaciji s njegovim padom u prethodnom tromjesečju za 6,7 posto, podržava negativnu reviziju naše trenutne procjene o ukupnom padu domaćeg BDP-a u ovoj godini za 5,4 posto", zaključuje Stojić.