UPITAN ULAZAK U EU

Islanđani ne žele vraćati novac

20.08.2009 u 10:57

Bionic
Reading

Kriza banaka na Islandu još uvijek ima velike posljedice. Gotovo godinu dana nakon što su propale islandske banke, cijeli slučaj ugrožava opstanak vlade, a mogao bi spriječiti i islandski pristup Europskoj uniji

Krajem prošlog tjedna pred islandskim parlamentom (Althingi) prosvjedovalo je oko 3.000 osoba protiv prijedloga kompenzacije za klijente koji su prošle godine izgubili svoj novac u Icesave banci

Icesave je bila online banka unutar Landsbanke u kojoj je više od 320.000 Britanaca i Nizozemaca dobivalo vrlo visoke kamate na svoj uloženi novac. Kada je Landsbanki nacionalizirana u listopadu 2008. Icesaveov depozit je bio izgubljen, a samo je domaćim klijentima bio zajamčen povrat uloga. To je pak izazvalo ljutnju u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

U lipnju se islandska vlada dogovorila s Londonom i Haagom da će Island dobiti kredite kako bi nadoknadio gubitke stranih vlasnika računa kod Icesave banke, ali samo do određene visine. Međutim, i dalje postoji još jedan problem. Velika većina građana Islanda ne slaže se s dogovorenim paketom s Velikom Britanijom i Nizozemskom, jer su Britanci i Nizozemci imali koristi od velikih kamata prije nego što je propala Icesave banka.

Kako bi platio račun, Island je uzeo kredit od četiri milijarde eura od britanske i nizozemske vlade – što znači dug od 13.300 eura po glavi stanovnika Islanda.

Einar Gudmundson, glasnogovornik prosvjednika, smatra da se Islanđane kažnjava za (ne)djela privatnih kompanija. 'Radi se o zločinu s kojim mi kao narod nemamo nikakve veze', izjavio je Gudmundson za agenciju Reuters. Islandska premijerka Johanna Sigurdardottir napisala je u članku objavljenom u listu Financial Times da islandska vlada planira smanjiti svoje izdatke u iduće tri godine kako bi ispunila potraživanja. 'Radi se o velikom teretu za stanovništvo od 300.000 ljudi', dodala je premijerka.

'Islanđani su jako ljuti zbog dogovorene kompenzacije za Icesave račune u Landsbanki – a radi se o propaloj, privatnoj i komercijalnoj banci koja je vrlo visokim kamatama privukla na stotine tisuća Britanaca i Nizozemaca. Teret koji na svojim leđima nosi Island je velik: oko 50 posto našeg bruto domaćeg proizvoda', dodala je predsjednica islandske vlade.

Oporba desnog centra, Neovisna stranka, zaprijetila je da će zbog tog pitanja srušiti sadašnju vladu. Ukoliko u tome uspije, tada su u opasnosti i zahtjev za članstvom Islanda u EU-u i krediti MMF-a koji su potrebni da pomognu ovoj zemlji da ponovno stane za vlastite noge. Oporba na Islandu tradicionalno je protiv članstva u EU-u, dok su obećani MMF-ovi krediti vezani uz pitanje Icesave banke. Javna potpora za članstvo u EU-u na Islandu se ovoga ljeta smanjila. Sada je skoro većina (48,5 posto) protiv članstva, dok ulazak Islanda u Europsku uniju podržava trenutno samo još 34,7 posto građana.