BAJS ZADOVOLJAN MINUSOM

'Drugi bi bili sretni da imaju sezonu kao mi'

31.07.2009 u 14:03

Bionic
Reading

Označivši predstojeći vikend turistički najprometnijim, pa i presudnim u ovoj sezoni zbog očekivanog povećanog dolaska talijanskih turista (početak 'feragosta'), Nijemaca-Bavaraca, ali i turista iz drugih zemalja, ministar turizma Damir Bajs ponovio je da su dosadašnji rezultati sezone u Hrvatskoj bolji od nekih konkurentskih zemalja, koje bi, kako je kazao, bile sretne da 'imaju podatke kao mi'

Ministarstva turizma ostaje pri stajalištu da će ova turistička godina biti u minusu, koji je do sada vrlo prihvatljiv, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs prilikom posjete zagrebačkom sjedištu Hrvatskog auto kluba (HAK).

Istaknuvši da će i predstojećeg vikenda većina turista dolaziti cestom, automobilima ili autobusima, dodao je da se već i prošlog vikenda pokazalo koliko dobra prometna povezanost Hrvatske s europskim zemljama pridonosi sezoni.

Prošlog je vikenda na graničnim prijelazima zabilježeno ukupno (izlaz-ulaz) 854 tisuća vozila ili 17,5 posto više nego u istom lanjskom vikendu, a ovog se vikenda očekuje i više od toga.

S tim u vezi ministar Bajs se osvrnuo i na slovenske vinjete, čije cijene još uvijek nisu dovoljno primjerene tranzitnom, posebno turističkom prometu, unatoč tome što su ove godine u Sloveniji uvedene tri tarife vinjeta (tjedne za 15 eura, mjesečne za 35 eura i godišnje za 90 eura).

Dosta turista koji prolaze kroz Sloveniju u Hrvatskoj na odmoru ostaje dulje od tjedan dana, tako da kupuju ili mjesečnu vinjetu ili dvije tjedne, čime štede pet eura, ali to je, kako kaže, još uvijek nesrazmjer cijene i usluge. Naveo je da Austrije s više kilometara autocesta ima vinjete za 10 dana po cijeni od oko 8 eura,

Istaknuo je da će Ministarstvo zajedno s HAK-om i drugim nacionalnim klubovima nastaviti aktivnosti kako bi cijene slovenskih vinjeta bile još primjerenije i možda jeftinije.