BIVŠI TJELOHRANITELJ

Stipe Čačija ima veću plaću nego Sanader

15.12.2008 u 10:12

Bionic
Reading

Stipe Čačija u Croatia osiguranju (CO) ima veću plaću nego premijer Sanader, njegov bivši šef. Javnost Čačiju pamti od izbora 2003. kada je, iako časnik HV-a (i na bolovanju), bio šef osiguranja predsjednika HDZ-a Ive Sanadera

Za dobro obavljen posao nagrađen je mjestom pomoćnika ministra unutarnjih poslova i šefa ureda za sigurnost premijera. S obje pozicije maknut je pod utjecajem medija, nakon objave da ne plaća alimentaciju.

U CO Čačija je savjetnik je uprave za sigurnost od travnja 2007. i usto 'usmjerava rad na poslovima iz djelokruga integralne sigurnosti, neposredno obavlja najsloženije poslove iz predmetnog područja koji zahtijevaju posebnu stručnost, samostalnost i odgovornost', tako u CO opisuju Čačijin posao, piše Poslovni dnevnik.

Jedan je od mnogih koji su u CO došli nakon srpnja 2004. kada Vlada za predsjednika Uprave postavlja Hrvoja Vojkovića. Krajem 2006. CO ima 2183 zaposlena, na izmaku 2007. čak 2336, 7 posto više. Većini je ulaznica članstvo i/ili bliskost s vrhovima HDZ-a i/ili HSLS-a.

Tu su i Celestin Sardelić, bivši veleposlanik RH u Sloveniji te bivša 'loto-djevojka' HTV-a Paola Poljak, kći Siniše Poljaka, jednog od aktera afere Brodosplit. Od ožujka 2008. Poljak 'priprema prodajne zastupnike u području javnog nastupa i svojim bogatim iskustvom, koje je stjecala godinama radeći na televizijama, predstavlja znatno pojačanje i jednu od ključnih figura u Službi edukacije kadrova', ističu u CO.

Sardelić od travnja 2008. Upravu savjetuje o regionalnom razvoju premda i Mate Granić lobira za akvizicije za što, prema neslužbenim tvrdnjama upućenih, mjesečno dobije 3000 eura. Od 2004. CO nije ni preuzela ni aktivirala neko društvo u regiji, a ovih dana ostali su i bez albanskog Insiga, koji je prodan američkoj tvrtki. Iako u CO ne otkrivaju visinu plaća, doznajemo da Paola Poljak mjesečno prima 13-15 tisuća kuna neto, a Čačija i Sardelić gotovo 23.000 kuna plus pravo na korporacijsku karticu i službeni automobil.

Odgovor da je Sardelić doveden 'zbog iskustva i poslovnih poznanstava radi odrađivanja složenih diplomatskih radnji prilikom izlaska na nova tržišta u regij' još i stoji. Obrazloženje za Čačiju da je 'zbog kontakata koje je imao na prijašnjim funkcijama zadužen za velike klijente i potencijalne partnere' ilustrira osebujnu (ne)ozbiljnost vlasnika CO.

Poslovne kontakte možda ima Sardelić, CO je za Poljak prvo konkretno radno mjesto pa je dvojbeno gdje je stekla 'visoku društvenu poziciju i jake poslovne veze'. Kako (po)vjerovati da Čačija može poslovno spajati CO i Siemens ili slične tvrtke što je imperativ u sve žešćoj konkurenciji. Iako u CO ističu 'troje navedenih zaposlenika visoko su školovane i u društvu visokopozicionirane osobe koje posjeduju određena znanja, stručnost i iskustva koje smo ocijenili potrebnima pri zapošljavanju', ne iznose koje diplome imaju.

'To su ugledni ljudi s jakim poslovnim kontaktima kakve velike tvrtke uvijek traže. Za te pozicije CO nije u obvezi dati javni natječaj jer je riječ o ljudima sa specifičnim znanjima i iskustvima', ističu u Croatia osiguranju.