ZAVRŠENA LICITACIJA

British Petrol dobio prava na iračko naftno polje Rumaila

01.07.2009 u 08:57

Bionic
Reading

Skupina predvođena tvrtkom British Petroleum u utorak je dobila prava na iskorištavanje iračkog naftnog polja Rumaila, najvećeg od šest ponuđenih na dvodnevnoj licitaciji u Bagdadu

BP i kineski CNPC dobili su prava na najveće od šest polja ponuđenih stranim tvrtkama za iskorištavanje u suradnji s iračkim partnerima.

Nadmetanjem u kojem su sudjelovale 32 najveće svjetske naftne kompanije prvi puta od pada režima Sadama Husseina 2003. omogućuje se stranim naftnim tvrtkama da rade na iračkim naftnim i plinskim poljima pod nadzorom vlade u Bagdadu.

Naftno polje Rumaila nalazi se u nestabilnoj iračkoj pokrajini Diyali koja je bila poprište nekih od najžešćih brobi u Iraku.

Premijer Nuri al-Maliki je, međutim, na otvaranju konferencije pokušao umiriti bojazni za sigurnost. "Mi ćemo tvrtkama dobitnicama ponuditi svu sigurnosnu zaštitu koja im je potrebna za postizanje njihovog uspjeha i uspjeha procesa naftnih ulaganja", rekao je.

"U zemlji uništenoj ratom i nevoljama energija je postala naš jedini izvor. Ovo danas je samo početak procesa ulaganja", rekao je irački premijer ministrima, veleposlanicima i predstavnicima nekih od najvećih svjetskih energetskih kompanija okupljenima u bagdadskom hotelu Rashid.

Irački ministar za naftu Husein al-Šahristani nazočnima je rekao da je vlada otvorila postupak nadmetanja medijima "kako bi informirala irački narod i zajamčila da njegova prava nisu narušena".