'SLATKE' CIJENE

Na tržnici lubenice tri puta skuplje nego u marketu

26.06.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Lubenica, slatko i sočno voće koje je mnogima simbol ljeta, pojavila se na domaćim tržnicama i u trgovinama, ali ono što zbunjuje potrošače velika je razlika u cijeni. Kako su one na tržnici i do tri puta skuplje nego u supermarketima postavlja se pitanje radi li su o uvoznoj ili domaćoj robi

Iako mnogi smatraju da nema prevelike razlike u kvaliteti i okusu, u cijeni je i te kako ima. Cijena grčke lubenice na zagrebačkim je tržnicama visokih deset kuna po kilogramu, a u Konzumovim trgovinama može se naći samo domaća lubenica, i to za 3,99 kuna po kilogramu, piše Večernji list.

Voće ili povrće

Iako je rašireno mišljenje da je lubenica voće, lubenica je samo jedna vrsta tikve odnosno spada pod povrće. Riječ je o jednogodišnjoj biljci, koja se mora saditi svake godine, što je pravilo za svo povrće.

'Lubenica koja se trenutačno prodaje na Konzumovim prodajnim mjestima uzgaja se u Neretvi, riječ je dakle o domaćem voću. Konzum može svojim kupcima ponuditi cijenu od 3,99 kuna po kilogramu zbog kontinuiranog otkupa velikih količina (svakodnevno se otkupljuje više od 300 tona lubenice) te zbog potpunog odricanja od marže, a sve radi bolje usluge za naše kupce', objasnio je direktor sektora marketinga Nikola Jurčić

I drugi veliki trgovački centri također imaju niske cijene tog popularnog i hrvatskim građanima omiljenog voća. U Metrou ćete za kilogram grčke lubenice, iste one s tržnice, izbrojiti tek 3,65 kuna, dakle gotovo tri puta manje nego za voće koje biste kupili na tržnici. S tako niskim cijenama u supermarketima kumice na tržnicama, koje dobivaju prefiks preskupih, ne mogu se nikako boriti.

No, nisu samo lubenice šokirale građane velikom razlikom u cijeni. I grožđe cjenovno jako varira. I dok kilogram grožđa u velikim trgovačkim centrima i na tržnicama stoji najčešće tridesetak kuna, u malim kvartovskim dućanima cijena mu se penje na nevjerojatne 42 kune po kilogramu.