NEMA KOGA DA PRIMI POKLON

Zeleni nisu uspjeli pokloniti solarni kolektor Ministarstvu

26.06.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Zelena akcija očekuje od Sabora da odbaci Prijedlog strategije energetskog razvoja Hrvatske o kojem bi trebao raspravljati idući tjedan, rekao je danas voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan

'Pozivamo zastupnike Hrvatskog sabora da odbace prijedlog, a ako se strategija usvoji vjerujemo da se, kao i prethodna, neće provesti', kazao je Vidan.

Vidan je to rekao tijekom akcije kojom su, u znak prosvjeda zbog sadržaja prijedloga strategije, aktivisti Zelene akcije pokušali Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva pokloniti solarni kolektor s idejom da ga instalira u svoju zgradu i započne program instaliranja solarnih sustava na sve javne zgrade u Hrvatskoj. Iz Ministarstva im je odgovoreno da nema nikoga tko bi primio kolektor.

Zeleni smatraju da su projekcije energetske potrošnje u prijedlogu energetske strategije pretjerane i da guraju Hrvatsku u energetsku rastrošnost i ovisnost.

Tvrde također da se cilj od 20 posto učešća obnovljivih izvora u energetskoj potrošnji relativizira uključivanjem velikih hidroelektrana u obnovljive izvore. To je, kažu, korak nazad u odnosu na prvi prijedlog strategije i u suprotnosti je sa smjernicama EU-a.

Prije donošenja strategije traže izradu studije njezina strateškog utjecaja na okoliš.

Zeleni također smatraju da prijedlog strategije otvara vrata projektima koje je javnost odbacila i koji su suprotni važećim zakonskim i planskim dokumentima, a to su gradnja nuklearne elektrane i odlagališta radioaktivnog otpada, dviju termoelektrana na ugljen i realizacija Družbe Adria.