ZORAN MILANOVIĆ:

'Jesmo u kružnom toku, ali nismo u grabi'

27.05.2013 u 13:58

Bionic
Reading

'Imamo kružni tok, ali nismo izletjeli s ceste', replicirao je premijer Milanović predsjedniku HUP-a Mudriniću ističući da je pozivanje na konsenzus plemenito i dobrodošlo, ali je izrazio sumnju da je u Hrvatskoj to moguće

'Vlade nakon neuspjeha konsenzusa provode svoju politiku', rekao je Milanović pozivajući se na brojne slične primjere u europskim zemljama.

'Svaki političar želi radna mjesta, socijalnu sigurnost i gospodarski rast, ali moramo tražiti svoje realno mjesto kada govorimo o uvjetima koje Vlada stvara', rekao je Milanović dajući do znanja da 'država nije korporacija'

Osvrćući se na tezu predsjednika HUP-a Ivice Mudrinića prema kojoj je Vlada povećala porezno opterećenje, ustvrdio je da ukupno porezno opterećenje nije povećano za poduzetnike. 'Porezni teret prebacili smo na građane, a hrvatski poduzetnici dobili su više zraka u okvirima mogućega', rekao je Milanović.

Poručio je da Vlada uvodi red, a ne poreznu presiju. 'Treba nam povjerenje poduzetnika da će se uloženi trud isplatiti', dodao je.

Prozvao je čelnike sindikata u javnim službama poručujući im da je hrvatska Vlada najmanje 'rezala' u usporedbi s drugim zemljama u krizi.

Još jednom je ponovio da će Vlada ustrajati u restrukturiranju javnog sektora. 'Sanirali smo brodogradnju i to je prilika za novi početak', rekao je premijer najavljujući i privatizaciju 'svega onoga što nije strateški interes'.

Pozivajući na tolerantniji dijalog, uputio je kritiku predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. 'Teško je surađivati s konkurentima koji pozivaju na demoliranje središnje državne vlasti', poručio je Milanović.

Uz premijera Milanovića, na Dan poduzetnika došli su i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar turizma Darko Lorencin, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš te ministar zdravlja Rajko Ostojić

sve osim nogometa