SRPSKI PRIJEDLOG

Dugove namiriti novčano, a ne povratom imovine

24.06.2009 u 14:03

Bionic
Reading

Potraživanja hrvatskih tvrtki u Srbiji i srbijanskih u Hrvatskoj trebaju se namiriti novčano, a ne povratom imovine, predložio je danas u Zagrebu potpredsjednik srbijanske vlade i ministar gospodarstva Mlađan Dinkić na susretu s hrvatskim kolegom Damirom Polančecom. Polančec je rekao da će prijedlog proslijediti Vladi na razmatranje. Povrat imovine u Srbiji zatražilo je devet hrvatskih kompanija.

Dva ministra potpisala su sporazum o gospodarskoj suradnji kojim bi se, po Polančecovim riječima, robna razmjena dvije zemlje koja je lani iznosila 830 milijuna eura, trebala znatno povećati. Polančec je pozvao Srbe da ljetuju u Hrvatskoj, a Dinkić je istaknuo kako JAT nakon uvođenja redovne linije Beograd-Pula želi letjeti i za Dubrovnik.

Kao najpotentnija područja suradnje sa Srbijom Polančec je naveo poljoprivredu, prehranu i infrastrukturu te je pozvao hrvatske tvrtke da se jave na natječaj za gradnju koridora 10 u Srbiji. Dinkić je Polančecu predložio da Srpske željeznice svoja dugovanja HŽ-u podmire isporukom lokomotiva koje se proizvode u Srbiji. Polančec je istaknuo kako bi hrvatske tvrtke koje proizvode autodijelove trebale raditi za Fiat koji će u Kragujevcu proizvoditi Punto.

'Suradnja u regiji potrebnija je nego ikad i tako ćemo lakše prebroditi krizu', rekao je Dinkić. Dva potpredsjednika vlada ocijenila su zakon o zaštiti domaće proizvodnje u BiH štetnim za Hrvatsku i Srbiju te najavili da će zajednički obavijestiti da BiH radi suprotno CEFTA-i