SINDIKATI U AKCIJI

Štrajk u HŽ Cargu, prosvjed na Markovom trgu

15.05.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Nakon što je Županijski sud za danas najavljeni štrajk strojovođa u Putničkom prijevozu HŽ-a proglasio nezakonitim, jer nije završen proces mirenja s Upravom, sindikati su se reorganizirali

Danas će, između 12 i 14 sati, na ranžirnim kolodvorima diljem Hrvatske zaustaviti 40-ak vlakova u teretnom prijevozu, dok će se prosvjed održati ispred Banskih dvora. Štrajk u Putničkom prijevozu prebacili su za subotu između 10 i 16 sati. Sindikat organizira štrajkove upozorenja zbog, tvrdi Nenad Mrgan, katastrofalnog stanja u HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu.

'Ne želi nitko otvoreno reći da novaca nema i da se i u Cargu i u Putničkom prijevozu ugrađuje sve i svašta u lokomotive. To je njima normalno, da iskoči vagon i napravi stotinu milijuna štete, ali nije normalno da se u lokomotive ugrađuju ispravni dijelovi', kaže Mrgan i dodaje da u Cargu plaće kasne i da je likvidnost neodrživa. Ministar prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić poručio je da u Putničkom prijevozu razloga za štrajk nema.

'Plaće se isplaćuju do 15. u mjesecu u HŽ Putnički. Po prvi put idu ozbiljne investicije u infrastrukturu. Završio je natječaj za najbolju ponudu za proizvodnju novih vlakova gdje je hrvatski konzorcij dao najbolji cjenik. Po prvi put se stvarno investira u HŽ, po prvi put ćemo potpisati desetogodišnji PSO ugovor, ugovor javne obveze gdje država i jedinice lokalne samouprave mogu subvencionirati putnički prijevoz', rekao je ministar.