RESTRUKTURIRANJE

Iz HEP-a odlazi najmanje 1.500 ljudi!

04.03.2013 u 17:44

Bionic
Reading

HEP-ov plan restrukturiranja predviđa odlazak dijela radnika iz kompanije uz otpremnine propisane Kolektivnim ugovorom, ali samo slobodnom voljom i uz pristanak zainteresiranih radnika, poručeno je danas iz HEP-a u vezi najava u medijima da će HEP uskoro otpustiti oko 2000 radnika

Plan restrukturiranja društava koja posluju u okviru HEP grupe provodi se u skladu s Planom restrukturiranja koji je usvojio Nadzorni odbor u lipnju 2012., a odnosi se na optimiranje kadrovske strukture i procesa poslovanja te novu organizaciju u skladu s obvezama HEP-a koje proizlaze i iz III energetskog paketa zakona EU-a, rekla je Hini glasnogovornica HEP-a Alenka Dučić.

Prema nedavnoj najavi predsjednika Uprave HEP-a Zdravka Koračevića, HEP je iz svoje dobiti rezervirao 245 milijuna kuna za troškove restrukturiranja u 2013. godini, a ta se rezervacija najvećim dijelom odnosi na zbrinjavanje oko 1.500 radnika HEP-a koji će ove godine napustiti kompaniju.

'Večernji list' je u današnjem broju najavio da će HEP uskoro napustiti nešto manje od 2000 radnika, za čije će se zbrinjavanje potrošiti ukupno 450 milijuna kuna, a prosječni iznos bruto otpremnine bio bi 233.000 kuna.

'Proces je u završnoj fazi u društvima HEP Operator distribucijskog sustava i HEP Operator prijenosnog sustava, a slijedi i u drugim društvima, te ćemo po njegovom okončanju moći precizno govoriti o ukupnom broju radnika i iznosima otpremnina za cijelu HEP grupu.

Do tada se može govoriti o procijenjenim vrijednostima temelj kojima su obveze iz Kolektivnog ugovora. U 2012. za potrebe restrukturiranja rezervirano je 245 milijuna kuna iz vlastitih sredstava', poručuje glasnogovornica HEP-a.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Luko Marojica rekao je Hini da će se restrukturiranje provesti tako što će se određeni broj radnika rasporediti na nova radna mjesta, a ako oni ne prihvate nove ugovore o radu imaju pravo otići uz otpremninu utvrđenu Kolektivnim ugovorom.

Poslodavac za restrukturiranje ne treba suglasnost sindikata, ističe Marojica, no u ovom slučaju ne radi se o otpuštanju nego svojevoljnom odlasku ljudi kojima je, ponajviše zbog godina starosti, u interesu da uzmu otpremnine.

U HEP grupi trenutno je zaposleno oko 13,5 tisuća radnika, a koliko će ih otići znat će se nakon što se vidi koliko ih nije prihvatilo nove ugovore o radu, kaže Marojica koji smatra da će taj proces biti dovršen do ljeta.

No, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) Hrvatske Ivan Tomac protivi se smanjenju broja zaposlenih u HEP-u tvrdeći da se radi o 'paušalnim procjenama Uprave o višku zaposlenih'.

Dok nemamo podatke o poslovanju HEP-a u 2012. godini, kao niti planove poslovanja do 2015. godine, ne možemo govoriti o višku zaposlenih. Neka Koračeviću pouka bude izjava premijera Zorana Milanovića da neće biti otpuštanja u javnim i državnim službama, kaže Tomac.

'To je suluda ideja koja predstavlja novi udar na državni proračun, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje', rekao je Tomac.