REAKCIJA HUP-A

Napadi na Vrdoljaka su dokaz antipoduzetničke klime

31.01.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Potaknuti brojnim reakcijama na izjavu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka prilikom gostovanja na Radnom ručku HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika, iz HUP-a su poslali reagiranje u kojemu ističu kako je Vrdoljakova izjava izvučena iz konteksta te kao takva iskorištena kao podloga za promociju različitih partikularnih interesa

U HUP-u smatraju da je poruka ministra Vrdoljaka bila zapravo odavanje zasluženog priznanja poduzetnicima i poslodavcima za njihov doprinos gospodarstvu zemlje.

'U svakoj zemlji, pa i našoj, poduzetnici su jedan od glavnih pokretača gospodarskog razvoja i zapošljavanja. Njihova poduzetnička inicijativa, hrabrost i spremnost na preuzimanje rizika omogućavaju stvaranje novih vrijednosti, otvaranje novih radnih mjesta i u konačnici njihovim zaposlenicima omogućavaju da žive od svog rada. Priznavanje važnosti uloge i doprinosa poduzetnika i poslodavaca nikako i nikada nije značilo umanjivanje važnosti radnika koji za njih rade, koji su ključni faktor uspjeha svakog poduzetničkog poduhvata i investicije. Takve interpretacije su promašene, a kontinuirano inzistiranje sindikata na konfrontaciji zaposlenika i poslodavaca štetno je za sve, i radnike, i poslodavce, i sindikate, i cijelo društvo', navodi se u priopćenju.

Za HUP su negativne reakcije na izjavu ministra Vrdoljaka najjasniji dokaz antipoduzetničke klime u kojoj danas poslodavci rade i žive.

'I radi svega toga, a prije svega zbog 370 tisuća nezaposlenih, iznenađeni smo i zabrinuti stavovima koji su zadnjih dana prisutni u javnosti. Jer takvi stavovi i raspoloženje prema poduzetništvu će sigurno dovesti i do 500 tisuća nezaposlenih, i do snažnog odljeva mladih i sposobnih ljudi koji neće imati budućnost u ovoj zemlji. A njihov odlazak znači nepopravljivu štetu i bez njih našu još manju mogućnost da prebrodimo krizu. I na kraju, neka svi koji su bili glasni u kritici ministra Vrdoljaka predlože svoj put izlaska iz krize, jer po njima to sigurno nisu poduzetnici', zaključuje se u priopćenju HUP-a.