HOK NA USTAVNOM SUDU

Odvjetnici protiv fiskalnih blagajni: Nismo mi frizeri!

08.01.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) podnijela je Ustavnom sudu RH prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u odnosu na odvjetništvo. Zatražili su i privremenu obustavu primjene tog zakona na odvjetnike sve dok sud ne donese konačnu odluku

Predsjednik HOK-a Robert Travaš rekao je za tportal.hr kako su prije dva dana poslali prijedlog na Ustavni sud. Osnovni razlog za to, kaže, nije nikakva želja da se izbjegne plaćanje poreza, već činjenica da niti jedna članica EU-a ne poznaje fiskalne blagajne u odvjetništvu jer to nije, ističe, gospodarska djelatnost

'Mi smo posebna neovisna služba definirana člankom 27. Ustava RH-a. Mi nismo gospodarska djelatnost kao ugostitelji ili frizeri', kaže Travaš.

Prema Zakonu o fiskalizaciji, odvjetnici bi trebali od 1. travnja uvesti fiskalne blagajne. Travaš se nada kako će Ustavni sud dotad odlučiti o njihovom prijedlogu, a ako se to odulji, da će prihvatiti njihov zahtjev za privremenom obustavom zakona.

Iz Ministarstva financija dosad su dobili, kaže, samo jedan dopis u kojem im je objašnjeno kako fiskalizacija neće narušiti odnos povjerljivosti između odvjetnika i klijenta

'S tim se dijelom čak i možemo složiti, jer se na fiskalnom računu ne mora upisati ime klijenta i vrsta usluge. Ali i premijeru i ministru financija poslana su pisma Europskog savjeta odvjetničkih komora i Međunarodne unije odvjetnika u kojima ih se upozorava kako fiskalizacija nije spojiva s odvjetničkom djelatnošću. Na njih nismo dobili nikakav odgovor, niti smo dobili poziv na razgovor', ističe Travaš.

Upozorava na slučajeve BiH i Srbije gdje su vlasti isto pokušale odvjetnicima uvesti fiskalne blagajne. Nakon međunarodne intervencije, a u Srbiji su odvjetnici čak i štrajkali, to je promijenjeno.

'I među našim članstvom bilo je upita vezanih za štrajk. U HOK-u smatramo kako to nije pravi način jer bi time prvenstveno nastradale naše stranke. Mi ćemo svoja prava pokušati ostvariti zakonskim putem. Ako Ustavni sud i odbije naš prijedlog, Hrvatska će uskoro postati članica EU-a pa se možemo žaliti i u Strasbourgu', kaže Travaš.

U HOK-u smatraju kako im dobre šanse za uspjeh daju i odluke Ustavnog suda i Vrhovnog suda iz 2000. i 2005. godine u kojima se jasno navodi kako odvjetništvo nije gospodarska djelatnost.

Na naše pitanje kako objašnjava to da na rang listama najuspješnijih odvjetničkih ureda prema prihodima u pravilu nema mnogih poznatih odvjetnika i zar to nije dokaz 'muljanja', Travaš odgovara da te liste ne pokazuju pravo stanje stvari.

'Javnost ima potpuno krivu sliku o odvjetnicima i da mi beremo novac. Uvijek se izvlače imena tih pet-šest istih odvjetnika i ukazuje na njihovo bogatstvo. Od čistog odvjetništva se ne možete obogatiti - možete živjeti kao viša srednja klasa. Te kolege koje se ističe u pravilu se bave još nečim, neki su prodavali nekretnine ili su kupovali firme. Ako se već sumnja u njihove financijske izvještaje, uvijek postoji kontrola', kaže Travaš dodajući kako u ovom trenutku 800 odvjetnika ima blokirane račune jer ne mogu podmiriti svoje obveze. Ukupno u Hrvatskoj ima oko 3.400 registriranih odvjetničkih ureda i društava.